Ukrayna Savunma Bakanı, Kanada, ABD ve İngiltere'nin Rusya ile arasındaki soğuklukta Ukrayna'ya ortak ve hızlı bir şekilde askeri destek sağlamaları gerektiğini belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i işgalden caydıracak adımların şimdi gerekli olduğunu söyledi.

Oleksii Reznikov bir röportajda, NATO askeri ittifakı içinde Ukrayna'yı desteklemekte ne kadar ileri gidileceği konusunda bir bölünme tespit ettiğini söyledi. Kanada, ABD ve İngiltere, Bay Putin'in saldırgan davranışına meydan okumaya daha istekliyken, Almanya ve Fransa gibi ülkeler Rusya ile ekonomik ilişkilerini sürdürmekten endişe duydukları için tereddüt ettiler.

Geçen ay Başkan Volodymyr Zelensky tarafından Savunma Bakanı olarak atanan Reznikov, “Anglo-Sakson müttefiklerini” gerekirse Ukrayna ordusuna silah ve diğer destek sağlamak için Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü dışında hareket etmeye çağırdı.

Ukrayna'nın kara kuvvetlerinin savaşa hazır olduğunu, ancak ülkenin, Ukrayna sınırları yakınında toplanan Rus askeri gücünün oluşturduğu tehdit karşısında hava savunma, deniz ve elektronik savaş yeteneklerini derhal yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Ukrayna'nın, müttefiklerinden uçaksavar füzeleri, modern savaş uçakları ve deniz araçları ile elektronik karıştırma ekipmanı eksikliğini gidermesine yardımcı olacak "hızlı bir yanıta" ihtiyacı olduğunu söyledi. Ancak, cephe hattına yakın mevzilere gözle görülür şekilde konuşlandırılan Kanadalı, ABD'li ve İngiliz askerlerinin de aynı derecede önemli olacağını söyledi.

“Ukrayna'da bizimle bir eğitim programınız var. Bence genişletebiliriz. 50 askeri eğitmene sahip olmak yerine 500 eğitmen gönderin” dedi ve halihazırda ülkeye konuşlandırılmış 200 askerlik Kanada eğitim misyonuna atıfta bulundu.

“Birleşik Krallık adamlarıyla, ABD adamlarıyla, ikili platformlarda, NATO'suz. Üç bayrak - Kanada bayrağı, Amerika Birleşik Devletleri bayrağı ve Birleşik Krallık bayrağı - bu bölgelerin etrafında dalgalanmalıdır. Burada olmanız Ruslar için de iyi bir işaret olur.”

Reznikov, askeri desteğin, Putin'in kişisel varlıklarını ve yakın çevresini hedef alan yeni ekonomik yaptırımlarla birlikte verilmesi gerektiğini söyledi. Cuma günü, ABD Başkanı Joe Biden, "Bay Putin'in ilerlemesini ve insanların onun yapmaktan endişe duyduğu şeyi yapmasını çok, çok zorlaştıracak" belirtilmemiş bir önlem paketi hazırladığını söyledi. Biden ve Putin'in Salı günü bir telefon görüşmesinde Ukrayna krizini görüşmeleri bekleniyor.

Reznikov, bu hafta Kiev'i ziyaret eden Kanada Savunma Genelkurmay Başkanı General Wayne Eyre ile yaptığı bire bir görüşmeden iki gün sonra, Kanada, ABD ve İngiltere'nin Ukrayna'yı NATO dışında desteklemeleri için kamuoyuna talebini iletti. Reznikov, Cuma günü Savunma Bakanı Anita Anand ile bir telefon görüşmesinin yanı sıra İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile son görüşmeleri olduğunu söyledi.

Perşembe günü Reznikov ile yapacağı görüşmeden önce konuşan Orgeneral Eyre, Ukrayna'ya yönelik herhangi bir yeni Kanada veya Batı askeri desteğinin Putin'i caydırmak yerine kışkırtabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.

Rus lider defalarca Ukrayna'daki NATO altyapısının genişletilmesinin “kırmızı çizgiyi” aşacağını ve Rusya'nın güvenliğine tehdit oluşturacağını söyledi. Biden ile yaptığı görüşmede, Putin'in Ukrayna'nın ABD liderliğindeki 30 ülke ittifakına asla katılmayacağına dair yasal olarak bağlayıcı bir garanti istemesi bekleniyor.

NATO, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana defalarca doğuya doğru genişledi ve bir zamanlar Moskova'ya ertelenen devletleri içine aldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın hangi ülkelerin 30 üyeli ittifaka katılacağını asla veto edemeyeceğini söyledi.

Ancak Reznikov, Berlin ve Paris'in Ukrayna'nın katılmaya davet edilmesinin önündeki gerçek engeller olduğunu söyledi. “Maalesef Almanya ve Fransa çok pragmatik. Ruslarla yakın arkadaş olmak istiyorlar. Onlarla iş yapıyorlar” dedi ve Rus doğalgazını doğrudan bir Alman limanına taşıyacak ve Ukrayna'nın uzun süredir transit ülke rolünü ortadan kaldıracak Nord Stream 2 boru hattına atıfta bulundu. 11 milyar dolarlık boru hattının inşaatı tamamlandı, ancak sertifikasyon süreci geçen ay Alman düzenleyici tarafından askıya alındı.

"Anglo-Sakson müttefiklerinin daha gerçekçi olduğunu ve tüm riskleri anladığını düşünüyorum" diyen Reznikov, Polonya ve Litvanya'nın da Rusya ile kendi geçmişleri nedeniyle Ukrayna'nın güçlü destekçileri olduklarını da sözlerine ekledi.

Eski bir Kremlin danışmanı olan Sergey Markov, The Globe'a verdiği demeçte, Putin'in NATO garantisine ek olarak, Karadeniz'deki Ochakiv'deki Ukrayna deniz üslerini yenilemek için ABD ve İngiliz çalışmalarına derhal son verilmesini isteyeceğini söyledi.

Markov, revizyonun Ochakiv'in Amerikan savaş gemilerini barındırmasına izin vereceğini ve onu etkin bir şekilde bir NATO tesisi haline getireceğini söyledi. İngiltere ayrıca, şu anda tamamen Rusya donanmasının hakimiyetinde olan bir su kütlesi olan Azak Denizi'ndeki Berdyansk'ta bir Ukrayna deniz üssünün inşasına da yardım ediyor.

Markov, Bay Putin'in ayrıca ülkenin Rusça konuşan nüfusunun çıkarlarını korumak için Ukrayna anayasasında değişiklikler görmek istediğini söyledi. Bay Markov, ne Ukrayna hükümetinin ne de Batı'daki müttefiklerinin bu tür talepleri kabul etme olasılığının bulunmadığını kabul ederek, çatışmayı “gerçek bir olasılık” haline getirdi.

Markov bir telefon görüşmesinde, “Putin'in karşı karşıya olduğu seçim, beklerse Rusya'nın güvenlik durumunun olumsuz yönde değişmeye devam etmesidir” dedi. “Şimdi daha iyi savaş. Savaş sonrası daha kötü.”

Reznikov, işgal altındaki Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna sınırlarına 200 kilometre mesafede 94.300 Rus askeri bulunduğunu söyledi – 300 kilometre içindekiler dahil edildiğinde bu sayı 105.000'e yükseldi. Ukrayna istihbarat kaynaklarına göre, bu birlikler yaklaşık 1.200 tank, 330 askeri uçak ve 80'den fazla savaş gemisi ve denizaltı tarafından destekleniyor.

Rusya, Ukrayna'nın 2014'ten beri Moskova destekli milislerin kontrolü altında olan güneydoğu Donbas bölgesini zorla geri almaya hazırlandığını gösteren istihbarata sahip olduğu için yığınağın gerekli olduğunu iddia ediyor. Reznikov, Rusya'nın iddiasını propaganda olarak reddetti ve Ukrayna'nın yüz binlerce vatandaşının yaşadığı şehirlere saldırılar düzenlemek yerine ülkeyi barışçıl bir şekilde yeniden birleştirmeye kararlı olduğunu söyledi.

Donbas'ta yedi yıl süren çatışmalarda 13.000'den fazla insan öldürüldü, ancak her iki tarafın da diğerini günlük olarak ihlal etmekle suçladığı 2015 barış anlaşmasından bu yana cephe hatları büyük ölçüde durgun kaldı.

Reznikov, Donbas'ta konuşlanmış birliklere, bir Rus işgalini haklı çıkarmak için kullanılabilecek bir provokasyona çekilme korkusuyla, cephe hattındaki saldırılara hemen yanıt vermeme emri verildiğini söyledi. Bunun yerine, önce Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan, Ukrayna kuvvetleri yanıt vermeden önce “ayrılıkçıların” ateş etmeye başladığını kaydedebilecek gözlemcileri çağıracaklardı.

Putin'in işgal edip etmeyeceğine henüz karar vermediğine inandığını, bunun yerine Ukrayna ve müttefiklerinin Rusya'nın birikmesine nasıl tepki vereceğini görmek için izlediğini söyledi.

Ukrayna Kanada Kongresi lobi grubunun yönetici direktörü Ihor Michalchyshyn, Kanada ve NATO'nun Rus Lideri kışkırtma korkusuyla Ukrayna'ya askeri yardım vermekten vazgeçmeleri halinde Putin'in eline oyun oynayacağını söyledi.

Michalchyshyn, “Kanada ve NATO müttefiklerimiz, Ukrayna'nın kendisini daha iyi savunabilmesi için Rusya'ya karşı yaptırımları önemli ölçüde artırarak ve Ukrayna'ya askeri yardımı genişleterek Ukrayna'nın daha fazla işgaline karşı caydırıcılığı güçlendirmeli” dedi.