Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in gecenin zor geçeceği ve Kiev'in kaybedilmemesi gerektiği uyarısı sonrasında, şehirde ağırlıklı olarak meskun mahallelerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

Mahalle aralarında Rus askerleri ile Ukrayna güçleri arasındaki çatışmalar esnasındaki silah sesleri ve patlama görüntüleri vatandaşlar tarafından çekilen videolarla sosyal medyada paylaşıldı.

Kiev'in batı girişindeki Zafer Caddesi'nden Rus birliklerinin şehre sokak çatışmalarıyla girmeye çalıştığı ifade edildi.

Ukrayna Kara Kuvvetleri basın servisi, yerel saat ile 04.08 itibarıyla Zafer Caddesi civarındaki askeri birliğe yapılan saldırının geri püskürtüldüğü ve durumun sakin olduğunu bildirdi.

Tren istasyonu civarında da silah sesleri

Tren istasyonunun bulunduğu semtin yanı sıra şehrin doğusunda bulunan ve termik santralinin yer aldığı Troyeşçina semtinden de silah sesleri duyulduğu ifade edildi.

Sabahın erken saatlerine doğru Kiev'in merkezinde bulunan Bogdan Hmelnitski Caddesi'nden silah sesleri duyulduğu bildirildi.

Vasilkiv'e çok sayıda Rus askeri paraşütle indi

Kiev bölgesinde bulunan Vasilkiv yerleşim yerinde yoğun silahlı çatışmaların yaşandığı belirtildi.

Vasilkiv Belediye Başkanı Natalya Balasinoviç 1+1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, çok sayıda Rus askerinin bölgeye paraşütle indiğini söyledi. Şehirde çatışmalar olduğunu ve Rus askerlerinin roket saldırıları gerçekleştirdiğini aktaran Balasinoviç, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında ölenler olduğunu kaydetti.

"Rusya'ya ait helikopter ile 3 uçak vuruldu"

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının Facebook hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait bir helikopter, 2 Su-25 savaş uçağı ve İl-76 nakliye uçağını vurduğu belirtildi.

Rus birliklerinin Kiev bölgesinin Vasilkov kentine paraşütlerle inmeye çalıştığı kaydedilen açıklamada, başkent Kiev sokaklarında çatışmaların sürdüğü aktarıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, hava indirme birliklerinin Gostomel hava üssündeki unsurlarla birleştiğini, Kiev'in batısıyla bağlantısının kesildiğini bildirmişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da Ukrayna hava savunma sistemlerinin, Kiev şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre uzaklıkta bulunan Vasilkiv bölgesinde Rus hava indirme birlikleri paraşütçü askerleri taşıyan İl-76 model uçağının vurulduğunu bildirmişti.

Ukrayna haberlerinden alınan bilgilere göre Kyiv bölgesi, Kharkiv, Sumı, Kherson, Çernihov ve Donbas’ta şiddetli çatışmalar yaşandı. Ukrayna Silahlı Kuvetleri ve vatandaşlar çatışmalara direndi.

Ukrayna genelinde ise durum kontrol altında

Gelen haberlere göre hiçbir şehir, kasaba, köy düşmedi. Ukrayna genelinde ise durum kontrol altında.

Zelenski sosyal medyadan halka seslendi. Yaptığı açıklamada, “Herkese günaydın. Fake haberlere inanmayın. Ben burdayım. Silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimize sahip çıkacağız. Silahlarımız gücümüzdür. Burası bizim toprağımız. Ülkemiz. Bizim çocuklarımız. Bütün bunları koruyacağız.” diye konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Temsilciliğinden yapılan açıklamada ise “Kherson, Nikolaev, Odessa şehirlerinde şiddetli çatışmalar devam ediyor. Bu yön, Rusya için öncelikti. Orada tutunmak istediler ama başaramadılar. Ve başaramayacaklar.” denildi.

Yine Ukrayna haberlerine göre Rus SU-27 savaş uçağı, Vinnytsia bölgesindeki Kalinovka yakınlarında düşürüldü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Basın Sekreteri, “Ukrayna ateşkes ve barış hakkında konuşmaya hazır. Rusya Devlet Başkanı'nın önerisini kabul ettik. Önümüzdeki saatlerde taraflar toplantının yeri ve zamanı konusunda istişarede bulunacaklar” dedi.