Türk Silahlı Kuvvetlerin Suriye’de, sınır güvenliğini korumak amacıyla gerçekleştirdiği operasyonları değerlendiren Rus yetkili ve Putin’e en yakın isimlerden biri olan Yevgeniy Prigojin "Erdoğan, bir yandan ülkesinin güvenliğini sağlamaya çalışıyor diğer yandan Suriye ve Irak’taki Kürtleri terör örgütlerinden korumak istiyor." dedi.

Rusya’nın bu operasyonlara saygı duyacağının altını çizen Prigojin, Türkiye Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, "DEAŞ ile mücadele görünümü altında Suriye’nin üçte biri PKK-YPG'ye teslim edildi. Güya DEAŞ'a karşı savaşan SDG'nin, ihtiyaç duyunca DEAŞ militanlarını bünyelerine kattıklarını gördük. Türkiye, Batı'nın yaygarasına rağmen teröristleri temizleyebilir. Rusya da bu operasyona saygı duyacaktır." İfadelerini kullandı.

Putin’in tüm kritik kararlarında etkin rol oynayan ve ülkenin Millî Güvenlik Kurulu görüşmelerinin değişmez ismi olan Prigojin “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kesinlikle doğru adımlar atıyor. Bir yandan kendi ülkesinin güvenliğini sağlamaya çalışırken Suriye ve Irak’taki Kürtleri de terör tehdidinden korumaya, onları barışa çekmeye çalışıyor. Bunu yaparken de farklı odakların güdümündeki terör örgütlerine haddini bildiriyor. Bu aynı zamanda o güç odaklarına da açık mesaj niteliği taşıyor” ifadelerini kullandı. Rusya’nın Suriye’deki askerî hamleye saygı duyacağını söyleyerek bu sürecin Türk-Rus ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğini vurgulayan Prigojin’e göre Türkiye’nin sahada fiilî mücadele verdiği DEAŞ ve PKK-PYD gibi terör yapılanmaları aynı merkezler tarafından kontrol edilen paravan yapılar.

OPERASYONLARIN MEŞRUİYETİ SORGULANAMAZ

Suriye’de, Zeytin Dalı-Fırat Kalkanı-Barış Pınarı, Irak’ta ise Pençe Harekât serileri ile ilgili önemli ifadeler kullanan Prigojin “Dünyanın her bağımsız devleti sınırlarını, egemenliğini tehdit eden unsurlara karşı savaşır. Ülkelerin liderleri için bu bir lüks değil zorunluluktur. Erdoğan da millî çıkarlarını savunuyor. Bu açıdan yaptığı operasyonların meşruiyeti sorgulanamaz” dedi.

Rus milyarder Prigojin, Türkiye’de ya da komşu ülkelerde yaşayan Kürtlerin Türkiye ile problemi olmadığına dikkat çekti. “PKK ve benzer oluşumlar, var olan kardeşlik zeminin bozma amacı güdüyor” tespitinde bulundu. Kürtlerin Türkiye’de mutlu olduğunu ancak bu durumun özellikle Batılı güçleri rahatsız ettiğini kaydeden Prigojin, Suriye ve Irak’taki PKK varlığını üreten, büyüten unsurların da yine aynı ülkeler olduğunu, örgütün de terör faaliyetlerini aldığı bu destekle yürüttüğünü belirtti.

"TERÖRE KARŞI HAKLI MÜCADELE"

Terörle mücadele görünümü altında Suriye’nin üçte birini PKK-YPG terör oluşumuna teslim eden planı hatırlatan Prigojin “Birkaç yıl önce Suriye’de güya DEAŞ’e karşı savaşan SDG birliklerinin ihtiyaç duyduklarında DEAŞ militanlarını nasıl kendi bünyelerine kattıklarını gördük. Batılı koalisyonun bu sözde iki düşmanı sıkıntısız biçimde himayesi altına alması aslında her şeyi açıklıyor. İşte bu sebeple Türkiye, Batılı politikacıların yaygaralarına rağmen teröristlere karşı haklı mücadelesini sürdürebilir, terör odaklarını toprak bütünlüğüne ve güvenliğinin temel unsurlarına saygı duymaya zorlayabilir” dedi.

“RUSYA’DA DERNEK, VAKIF YA DA TEMSİLCİLİKLERİ YOK”

Rus devlet yapılanması dahilinde kritik öneme sahip isimlerden Yevgeniv Prigojin’in açıklamaları sonrası YPG’nin Moskova’da yürüttüğü faaliyetleri ve terör örgütünün temsilciliği de merak konusu oldu. Rusya’nın resmî anlamda terör örgütü olarak tanımlamadığı PYD için terör örgütü ifadesini özellikle kullanan Yevgeniv Prigojin “PYD ile yalnızca 2015 uçak krizi döneminde böyle bir durumun yaşandı. Ancak normalleşme sonrası bu izin kaldırıldı. Rusya’da PKK/YPG adı ile herhangi bir dernek, vakıf ya da temsilcilik bulunmuyor” dedi.

Uluslararası camiada Rus paramiliter gücü Wagner’in sahibi olarak tanınan Prigojin, son Ukrayna savaşı ile ismi daha çok uluslararası yaptırımlarla ön plana çıktı ve hakkında 29 farklı yaptırım kararı çıktı.