Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından ABD ile Taliban arasındaki ilk üst düzey temasın pazartesi günü Kabil'de gerçekleştiği ortaya çıktı.

Washington Post gazetesinin haberine göre ABD Merkezi Haber alma Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Afganistan'a seyahat ederek Taliban liderlerinden Abdülgani Birader ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdi.

Bu görüşme, Taliban'ın Afganistan'da kontrolü yeniden ele geçirmesi sonrasında yapılan ilk üst düzey yüz yüze temas olması nedeniyle önem taşıyor.

Burns'ü Taliban ile görüşmeye gönderen ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'dan çekilme kararı ve bu kararın uygulanma şeklinin yol açtığı kaos nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde.

Burns ile Birader arasındaki görüşmede hangi konuların ele alındığı konusunda resmi bir açıklama yapılmadı.

"Nitelikli Afganları tahliye etmeye son verin”

Ancak Taliban bugün 31 Ağustos'a kadar Afganistan'dan yapılan tahliyelerin tamamlanması gerektiği yönündeki açıklamasını yineledi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, ABD askerlerinin Afganistan'dan ayrılması için belirlenmiş olan takvimde herhangi bir ertelemeyi kabul etmeyeceklerini söyledi. Sözcü ayrıca ABD'nin aralarında mühendislerin de bulunduğu nitelikli Afganları tahliye ettiğine işaret ederken, "Onlardan bu tahliyelere son vermelerini talep ettik” dedi. Bu arada sözcü Mücahid, Birader ile CIA Direktörü Burns arasındaki görüşme hakkında bilgi sahibi olmadığını söylemekle birlikte görüşmeyi yalanlamadı.