Okyanusya kıtasında, Avustralya açıklarında yer alan Fransız sömürgesi Yeni Kaledonya yarın bağımsızlık referandumu için sandık başına gidiyor.

Yeni Kaledonya'da daha önce de 2 kez bağımsızlık referandumu düzenlenmiş ama sonuç bağımsızlık aleyhine olmuştu. Bu kez ise anketlere dayanarak bağımsızlık yönünde bir kararın çıkması bekleniyor.

Yeni Kaledonya'da yaklaşık 275 bin kişi yaşıyor.

Yeni Kaledonya'da sömürgecilik tarihi

Batılılar tarafından ilk kez 18. yüzyılın sonlarında keşfedilen Yeni Kaledonya'ya bu isim Batılılarca coğrafyası İskoçya'ya benzetildiği için verildi. (İskoçya'nın Latincesi Kaledonya'dır.)

Üzerinde yaşanan İngiliz-Fransız rekabetini Fransızların kazanması sonucunda 1853'te Yeni Kaledonya Fransa'ya ilhak edildi. Ada, önemli nikel madeni kaynakları içerdiği için önemli addedildi ve Fransa tarafından işletilen Yeni Kaledonya'nın nikeli Fransa'nın bu alandaki yaklaşık tüm ihtiyacını karşıladı.

1953'te Yeni Kaledonya'nın Fransa'ya ilhakının 100. yılında tüm ada yerlilerine Fransa vatandaşlığı verildi.

1960'lı yıllardan itibaren adada bağımsızlık yanlılarının ortaya çıkması nedeniyle 1988'de Fransa adaya özerklik verdi. Böylece Yeni Kaledonya'nın yerel yönetimi yerinden belirlenmeye başladı.

Bağımsızlık yanlıları Yeni Kaledonya'nın halen hukuken Fransız sömürgesi olmasını aşağılayıcı bulurken karşıtları adanın yerinden yönetilmesinin yeterli olduğunu, bağımsızlığın yeni zorluklar getirebileceğini savunuyor.

Referandumdan bağımsızlık sonucu çıkması durumunda Fransa sürece müdahil olmayacağını, Yeni Kaledonya'nın bağımsızlığını tanıyacağını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News