Geçtiğimiz hafta içerisinde Yunanistan, NATO görevinde ABD’nin B-52 uçağına eşlik eden 2 Türk F-16 jetine radar kilidi attı. Bugün ise Girit adasında konuşlandırılan ve pasif olduğu düşünülen S-300 hava savunma sistemleri aktifleştirdi. Yunanistan yine Türk jetlerine radar kilidi atıldı.

Ne olmuştu?

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, Yunanistan’a ait savaş uçaklarının Doğu Akdeniz’de NATO görevini yerine getiren Türk F-16 savaş uçaklarının görevini engellemek üzere bilinçli şekilde radar kilidi attıkları açıklanmıştı.

Yunanistan tarafından yapılan bu girişimin, NATO’nun faaliyetlerini hedef alan bir girişim olduğuna dikkati çeken MSB kaynakları, Yunanistan’ın, Türkiye’yi taciz edebilmek adına NATO görevlerini bile riske atmaktan geri durmadığını vurguladı.

Yunanistan’ın, Türk savaş uçaklarına radar kilidi atmasının hemen ardından gerekli karşılığın verildiği ve Yunan uçaklarının bölgeden uzaklaştırıldığı kaydedildi.

Ayrıca MSB tarafından konunun NATO makamlarına iletildiği ve Yunanistan askeri ataşesinin bakanlığa çağırılarak, NATO görevini tehlikeye atan Yunan uçaklarından dolayı tepki gösterildiği kaydedildi.

Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı’nca da ilgili taraflar nezdinde diplomatik girişimlerde bulunulduğu aktarıldı.

Bu tür bir tacizin müttefiklikle bağdaşmadığını vurgulayan kaynaklar, Yunanistan’ın gerginliği arttırma peşinde olduğuna dikkati çekti.