Demokratik ve Adil Bir Uluslararası Düzenin Teşviki Konusunda Birleşmiş Milletler Bağımsız Uzmanı (2012-2018) Alfred-Maurice de Zayas, ABD savunma bütçesinin, ABD müdahalelerinin, yıkıcı operasyonların ve yolsuzlukların yanı sıra, Washington'un da dönen aşırı rüşvete nasıl yol açtığını açıkladı.

Sputnik International'a konuşan Zayas, Biden yönetiminin yeni Pentagon bütçesinin dünya barışı için tehlike oluşturduğunu söyledi.

Zayas, Biden'ın 2022 için imzaladığı 768 milyar dolarlık savunma bütçesi ile ilgili, 'ABD emirlerine uymayı reddedenlerin tüm zorbalık ve şantajlarla karşı karşıya kaldığı bu çağdışı emperyal düşünceye tanık oluyoruz. Savunma, hükümetlerin istikrarını bozmak olan sivil toplum örgütleri kılığında bir yabancı ajanlar ağını finanse etmek anlamına gelmez. Pentagon bütçesinin, 'savunma'yla bir ilgisi yok' dedi.

ABD Başkanı Joe Biden 27 Aralık'ta, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde beş artan 768 milyar dolarlık 2022 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasını imzaladı.

Beyaz Saray'a göre Pentagon'un 2022 bütçesi, Avrupa Caydırma Girişimi için 4 milyar dolar, Pasifik Caydırma Girişimi (PDI) için 7,1 milyar dolar ve Ukrayna için 300 milyon dolarlık güvenlik yardımını içeriyor.

'Pentagon bütçesinin savunmayla ilgisi yok'

Zayas, 'Başkan Biden, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasını (NDAA) pazartesi günü, Senato'nun 89-10 oyla onaylamasından iki haftadan kısa bir süre sonra imzaladı. "Savunma"nın tırnak içine alınması gerektiğini savunuyorsunuz. Neden?' sorusuna şöyle cevap verdi:

“Savunma bütçesi yalnızca gerçek ve potansiyel tehditleri ele almalı ve nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar, misket bombaları, öldürücü robotlar (ölümcül otonom silah sistemleri) dahil olmak üzere, daha saldırgan silahlar üretmek veya diğer ülkelerdeki askeri müdahaleleri finanse etmeye devam etmek için bir bahane olmamalıdır.

Rejim değişikliği maceraları, Guantanamo'daki kötü şöhretli işkence merkezi de dahil olmak üzere 135 ülkede 800 askeri üs ve eski CIA çalışanı Edward Snowden tarafından bize açıklandığı gibi herkesin dünya çapında yasa dışı gözetimi... Bir savunma bütçesi, ülkelerin sınırlarına çok yakın gerilimleri ve askeri tatbikatları finanse etmemelidir. Yalan söylemeyi bıraksınlar, Pentagon'un savaş bütçesinin ABD 'savunması' ile ilgisi Yok Bu hangi anlamda "savunma" olarak adlandırılabilir?

Adı 1789'dan beri var olan ABD "Savaş Departmanı"nın 1949'da yeniden "Savunma Departmanı" olarak vaftiz edildiğini hatırlamakta fayda var.

ABD emirlerine uymayı reddedenlerin tüm zorbalık ve şantajlarla karşı karşıya kaldığı bu çağdışı emperyal düşünceye tanık oluyoruz.”

star.com.tr