Perşembe günü, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Kiev'in Rusya'nın Ukrayna'yı askerden arındırma amaçlı özel operasyonu nedeniyle Moskova ile diplomatik ilişkilerini kestiğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i görüşmeye davet etti.

Zelensky, Telegram kanalında yayınlanan bir video mesajında, "Rusya Federasyonu başkanına bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum […] İnsanların ölümünü durdurmak için müzakere masasına oturalım." dedi.

Hareket, Zelensky'nin Kiev'in Moskova ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamasından bir gün sonra geldi.

Bir basın brifinginde, "Bu sabah tarihe geçti, ancak bu tarih ülkemiz ve Rusya için kesinlikle farklı. Ve Rusya ile diplomatik ilişkilerimizi kestik." dedi.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Ukrayna ordusu silahlarını bırakır bırakmaz Moskova'nın her an Ukrayna konusunda müzakerelere hazır olduğunu vurguladı.

"Müzakerelere hazırız. Her an Ukrayna silahlı kuvvetleri cumhurbaşkanımızın [Vladimir Putin] çağrısına cevap verir vermez direnmeyi bırakın ve silahlarınızı bırakın. Kimse onlara saldırmayacak, kimse onlara saldırmayacak. Lavrov, Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, onlara baskı yapacak, ailelerine geri dönmelerine izin verecek" dedi.

Rusya, 24 Şubat sabahı erken saatlerde Ukrayna'yı askerden arındırmak için askeri operasyon başlattı. Televizyonda yayınlanan bir konuşmada, Başkan Vladimir Putin, Donbass cumhuriyetlerinin yardım talebinin ardından koşulların Rusya'dan "kararlı ve acil eylem" gerektirdiğini söyledi.

Putin, Ukrayna ordusunu Kiev'in cezai emirlerine uymamaya, silahlarını bırakmaya ve eve gitmeye çağırdı.

Sputnik