Rus ordusu savaşın ilk gününde hedefini ülkenin başkenti Kiev olarak belirlemiş, aylarca süren mücadelenin ardından Ukrayna'nın kalbini düşürememişti.

Daha sonra hedefini Ukrayna'nın doğusuna çeviren Rusya bir süredir savunma pozisyonunda.

Zira Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin emri ile Herson yönüne doğru başlayan taarruz savaşta rollerin değişmesine neden oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, savaşın 199. gününde sahadaki durumu değerlendirdi. Ülkenin doğusundaki Harkov bölgesinde ilerleme katettiklerini söyledi.

Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna ordusunun, istihbaratının ve güvenlik servisinin çeşitli operasyonel yönlerde aktif eylemlere başarıyla devam ettiğini belirten Zelenski, "Silahlı Kuvvetler, Harkiv bölgesindeki 30'dan fazla yerleşimi kurtardı ve kontrol altına aldı." ifadesini kullandı.

Zelenski, Harkiv bölgesindeki köylerin bir kısmında, bölgeyi kontrol etmek ve güvence altına almak için önlemlerin devam ettiğini, yavaş yavaş yeni yerleşim yerlerinin kontrolünü sağladıklarını dile getirdi.

Harkiv Bölgesi Askeri Yönetim Valisi Oleg Sinegubo, Ukrayna güçlerinin, Harkiv bölgesinde Rus güçlerine karşı saldırıya geçtiğini bildirmişti.

Ukrayna ordusundan dün yapılan açıklamada da Harkiv bölgesinde 20'den fazla yerleşim biriminin Rus güçlerinden geri alındığı duyurulmuştu.

GRAKOVE KÖYÜ GÖRÜNTÜLENDİ

Ukrayna'nın Harkiv bölgesinde yer alan ve 2 gün önce Rus güçlerinden geri alan Grakove köyü basın mensuplarına açıldı.

Savaşın izlerini taşıyan köyde, Rus güçlerince öldürüp köylülere zorla gömdürüldüğü söylenen 2 sivilin cesedi bulundu.

UAEA BAŞKANI GROSSİ: NÜKLEER SANTRAL, SAVAŞ PİYONU OLAMAZ

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki son durumdan bahsettiği açıklamasında, "Nükleer santral, savaş piyonu olamaz" dedi.

ABD SAVUNMA BAKANI AUSTİN: NATO MÜTTEFİKLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, NATO müttefiklerinin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, Rusya'nın "demokrasi, egemenlik ve kurallara dayalı uluslararası düzene yönelik saldırıları"nın karşısında yer alacaklarını söyledi.

UKRAYNA'NIN YENİDEN YAPILANMA MALİYETİNİN 349 MİLYAR DOLAR OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Ukrayna'daki mevcut yeniden yapılanma ve toparlanma maliyetinin tahmini 349 milyar dolar olduğu bildirildi.

PUTİN: DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN GÜBRE TEDARİKİ ÇÖZÜMÜNDE BM TEMSİLCİLERİYLE ÇALIŞMASINI RİCA EDİYORUM

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi üyeleri ile yaptığı toplantıda, "Dışişleri Bakanlığından gübre tedariki çözümünde BM temsilcileriyle çalışmasını rica ediyorum" dedi.

RUSYA: HERSON VE MIKOLAYİV'DE 270'TEN FAZLA UKRAYNA ASKERİNİ ETKİSİZ HALE GETİRDİK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'nın güneyindeki Herson ve Mıkolayiv civarındaki çatışmalarda Rus birliklerinin bir gün içinde 270'ten fazla Ukrayna askerini etkisiz hale getirdiğini iddia etti.

Kaynak: Ajanslar