Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında çatışmalar şiddetlenirken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere Almanya'ya gitti.

Zelenskiy görüşme sonrası yaptığı açıklamada ülkesinin "barış" aradığını söyledi. Zelenskiy "Ukrayna, bağış için dileniyor gibi algılanmamalı. Avrupa'yı da koruduğumuz unutulmamalı. Ukrayna'ya düşen bombalar Avrupa için de bir tehdit" diye konuştu.

“NATO Artık Açık Olmalı”

Zelenskiy "Rusya 'Ukrayna' Kırım'ı almak istiyor' diye iddia ediyor. Burada NATO'nun kurucu sözleşmesinin 5. maddesini dile getirmemiz önemli. Normandiya formatı ve Minsk anlaşması burada çok önemli" dedi. Ülkesinin NATO üyelik sürecine ilişkin de çağrıda bulunan Zelenskiy "NATO üyelik konusunda bize açık yanıt vermeli" dedi.

Ukrayna lideri, her yerde her koşulda barış görüşmelerine açık olduklarını belirtti ve "Rusya'nın Batı'ya saldırmasına izin verilemez" diye ekledi.

Zelenskiy "Bizim tarafımızda olanlar hakikatin tarafındadır" diyerek destek veren ülkelere de teşekkür etti.

"Diplomasiyi Tercih Etmek Varken Neden Bombalar Tercih Ediliyor?"

ABD'li gazeteci Christine Amanpour'un moderatörlüğündeki konuşmada soruları da yanıtlayan Zelenskiy "Bizler çok ciddi sinyaller de verdik. Dünya liderleri bir araya geldik. Biz Rusya ile masaya oturup konuşmaya hazırız dedik. Biz bunu söylerken, diplomasiyi tercih etmek varken neden bombaları tercih ediyor Rusya?" dedi.

“Ülkem İstikrarsızlaşsın İstiyorlar”

İşgal için verilen tarihlere değinen Ukraynalı lider "Savaş ne zaman gelecek bilemiyoruz ama bizim de cevap vermemiz gerekiyor. Sürekli savaş şu zaman çıkacak, ekonomi böyle etkilenecek, iş dünyası etkilenecek deniliyor. Bunun olduğu bir ülkede kim yaşamak isteyebilir. İstikrarsızlık isteniyor. İşgal etmek için güçsüzleşelim istiyorlar. Biz her türlü tehdidi değerlendirmek durumundayız. Yarın ne olacak? Halkıma ne olacak? Halk bankalara koşuşup paralarını korkarak çekmek istese ne yaşanacak? Bir bilgi savaşı da yaşanıyor. Biz Ukraynalılar pes etmiyoruz, yaşamak istiyoruz." dedi.

“NATO’dan Güvenlik Garantisi İstiyoruz”

NATO konusunda da değinen Zelenskiy "NATO ile çok farklı riskler var. Bir uzlaşı da yok. Farklı görüşler var. Ukrayna ile NATO ile de bir mesafe var. Mesafeyi azaltmak için ne kadar zamana ihtiyacımız var bunu da bilelim ki bu trajedilerle baş etmek durumunda kalmayalım. Tek istediğimiz bu güvencelerin verilmesi, bilgi istiyoruz. Kimse kimseyi zorlamıyor aslında. NATO'da olalım diye de zorlamıyoruz. Güvenlik teminatlarının sağlanmasını istiyoruz"

“Ukrayna-Almanya ve Türkiye Üçlü Zirvesi Yapacağız”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Önümüzdeki günlerde Avrupa'daki güvenlik sorunlarını ele almak için Ukrayna, Almanya ve Türkiye'nin katılımıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri arasında zirve düzenlenmesini teklif ediyorum" diyerek de çağrıda bulundu.

"Rusya Birkaç Güne Saldıracak Diyorum"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, konuşmasında bir öngörüde bulunarak şu ifadelere yer verdi: Birkaç güne saldırı başlayacak diyorum, bombalar düştükten sonra yaptırım uygulanmasının anlamı ne?