Eğitim ve bilimle değil, eylem ve protestolarla gündeme getirilmek istenen ajan yuvası Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rant kapısının kilidini açacak bilgi ve belgelere ulaşıldıç

Haber7’nin haberine göre mevcut Boğaziçi Üniversitesi yönetimine karşı sürdürülen eylemlere "kazanana kadar devam, vazgeçmek yok" ifadeleriyle destek veren Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği'nin (BÜMED) kurum bünyesindeki tesislerde işgalci olarak yer aldığı, boğaza nazır imtiyazlı alanda ticari faaliyet yürüterek devasa gelirler elde ettiği, mahkeme kararına rağmen tesisleri boşaltmamakta direndiği ortaya çıktı.

BÜMED'in, Boğaziçi Üniversitesi sınırlarındaki ticari işletmesinden kazanılan paraların nereye harcandığının bilinmediği saptandı.

BÜMED'in işlettiği 8 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu tesislerin uydu görüntüsü.

33 yıllık işgal

30 yılı aşkın süredir devam eden rantın tüyler ürperten hikayesi şöyle:

Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki 8 bin metrekarelik alan üzerine kurulu boğaz manzaralı-havuzlu yapıları, 33 yıldır BÜMED'in işlettiği öğrenildi. 2 adet tenis kortu, fitness salonu, açık havuz, restoran ve idari binanın yer aldığı tesisi BÜMED'in 1990 yılında imzalanan sözleşme ile 10 yıllığına ele geçirdiği belirlendi.

2000 yılında bahse konu araziyi Boğaziçi Üniversitesi yönetimine devretmesi gereken BÜMED'in, o tarihten bu yana işgale devam ettiği saptandı.

BÜMED Sayıştay'ın uyarılarını görmezden geldi

23 yıldır kamu arazisini işgal eden BÜMED'in Sayıştay'ın uyarılarını görmezden gelerek tesisi işletmeye devam ettiği kaydedildi.

Kanunsuzluk ifşa olunca paravan şirket devreye girmiş

Sayıştay müfettişlerince 2019 yılında hukuksuzlukla ilgili uyarı sonrası BÜMED'in kampüsteki varlığının sonlandırıldığı ve kağıt üzerinde kurulmuş Ladin AŞ şirketine ihale yoluyla kiralama yapıldığı da gelen bilgiler arasında.

2004 yılında yürürlüğe giren 5072 sayılı kanuna göre, dernek ve vakıfların kamu kurumları içerisinde faaliyet göstermesi yasak. Buna rağmen BÜMED, yıllardır kamu kurumu olan Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde varlığını sürdürüyor.

Devasa alan için komik kira

Edinilen bilgilere göre, Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği'nin işgal ettiği 8 bin metrekarelik havuzlu tesislerde düğün, balo, toplantı, konser ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Mekanı BÜMED'in paravan şirketi LADİN A.Ş. ve bir restoran işletiyor. Şirket tarafından mekanın kullanımı için Boğaziçi Üniversitesi'ne sadece 160 bin TL ödeme yapıldığı öğrenildi. Buna karşın tesisteki alkollü etkinliklerde bir gecede milyonluk gelirler elde edildiği kaydedildi.

Bölgesel emlak değerlemelerine göre, Boğaziçi'ndeki küçük kantinlerin aylık kirasının 100 bin TL'yi aşan miktarlarda fiyatlandırılmasına rağmen, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki 8 bin metrekarelik devasa alan üzerine kurulu tesis için kuruma ödenen aylık 160 bin liralık kira ücretinin oldukça sembolik ve kamuyu zarara uğratan bir bedel olduğu değerlendiriliyor.

BÜMED'e sağlanan rantın yansımaları bunlarla sınırlı değil.

Bağış yok

BÜMED'in, Boğaziçi Üniversitesi'ne 40 milyon dolarlık bağış yaptıkları iddia edilmiş fakat yapılan araştırmalarda, yardım yapılmadığı tesbit edilmiş.

Amaç dışı kullanım

BÜMED'in paravan şirketi LADİN A.Ş.'nin Boğaziçi Üniversitesi'ndeki araziyi amacının dışında kullandığı iddia ediliyor. Üniversite arazisindeki tesislerin üniversite mensubu olmayan kişi ve kurumlar tarafından kullanıldığı; düğünler, balolar, toplantılar ve konserlerle kamu kaynağı üzerinden rant oluşturulduğu bildirildi.

Hem rantın hem yıkıcı eylemlerin merkez üssü

Kampüs içerisindeki 8 bin metrekarelik bu alanın, üniversite karşıtı yasadışı eylemlerde lojistik üs olarak kullanıldığı ifade ediliyor. Daha önce üniversitenin güvenliğini zafiyete uğratmaya çalışan çeşitli eylemcilerin, bu mekanı yasadışı eylemler için lojistik malzemeler ve alkollü içki sokma aracı olarak kullanmaya çalıştığı söylentisi hakim.

Rektörlükten ranta 'dur' diyen tahliye bildirimi

BÜMED'in 30 yılı aşkın süre boyunca işleterek büyük kazançlar elde ettiği kamuya ait tesisteki işgale "dur" diyen Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin, kamu hakkını koruma iradesini ortaya koydu.

İşgal bitince ne olacak?

8 bin metrekarelik arazi Boğaziçi Üniversitesi'ne kazandırılacak. Saha eğitim için tahsis edilecek.

Rant gitti algı operasyonu başladı

2 tenis kortu, fitness salonu, açık havuz, restoran, idari bina gibi mekanların yer aldığı arazinin Boğaziçi Üniversitesi'ne, yani gerçek sahibine kazandırılacak olması gün içerisinde çeşitli sosyal medya platformlarında algı operasyonlarına yol açmıştı. BÜMED üyelerinin başını çektiği bir grup, "Yerinde kal BÜMED" ve "Yerinde kal Boğaziçi" başlıklarıyla 'tahliye bildiriminin iptal edilmesini' talep etmişti.

Geç kalınmış bir hareket

10 yıllığına verilen bir mekân nasıl oluyor da 33 yıl boyunca hiçbir denetime tabi tutulmadan işgal edilmesine izin veriliyor. Mekânın işgalcilerden alınması her ne kadar doğru bir hareket de olsa, bu zamana kadar hiçbir adım atılmamasının da hesabı sorulmalı.