Sosyal medyanın çok etkin kullanıldığı bir dönemde olduğumuzdan dolayı “Sosyal medyayı nasıl kullanmalıyız” hesabı yapmalıyız. Pek çok kirli ve uydurma bilginin paylaşıldığı sosyal medyada, yalan haberlerden korunmanın yolları hakkında Benjamin Wittes bir paylaşım yaptı.

Brookings Enstitüsü'nün önemli üyelerinden Benjamin Wittes, internet üzerinden “siyasi dezenformasyondan korunmanın yollarıbaşlıklı bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda şu maddeler geçiyor:

1- Sosyal medyada bir şeyler paylaşmadan önce bir an için durun -sadece bir an- ve kendinize birinin üçkağıdına gelip gelmediğinizi ve dikkat edip etmediğinizi sorun.

2- Gerçekten okumadığınız bir içeriği paylaşmayın. Başlık yazıya eşit değildir. Ne paylaşıyor olduğunuzu bilin.

3- Kaynağının ne olduğu hakkında bir fikriniz olmayan içerikleri paylaşmayın. Televizyona çıkıp da herhangi birinden duyduğunuz herhangi bir şeyi yayınlayamazsınız değil mi? Kim olduğunu bilmediğiniz ve güvenmeniz için bir sebep olmayan insanların paylaşımlarını retweetlerken yaptığınız şey tam olarak budur. Kimden paylaştığınızı bilin.

4- İnsanlara yönelik saldırıları paylaşırken bir an durun. Düşüncesizce, fikir yerine kişiye saldıran paylaşımlarda yüksek oranda dezenformasyon vardır. Böylesi şeyleri paylaştığınızda, genellikle sadece kakafoniyi artırmış olursunuz-çoğunlukla hususi bir kişi hakkında. "Ses mi gürültü mü" yaptığınızı kendinize sorun.

Kendinize bu kişinin neden saldırıya uğradığını sorun, ve saldırıyı yapanlara destek olmakla kime hizmet ettiğinizi de.

5- Düzenlenmiş, üzerinde oynanmış videolar tehlikeli şeylerdir. Sahte videolar bir yana dursun, çoğu zaman bir video kesilmişse, bir kişi videodan bir şey çıkarmıştır. Kendinize, olayın bağlamını paylaşılan şeyi değerlendirecek kadar bilip bilmediğinizi ve videoyu kesen kişi yahut kuruma güvenip güvenmediğinizi, onları tanıyıp tanımadığınızı sorun.

6- Bunların tamamı "sokakta şeker bulmak" kuralı olarak adlandırabileceğimiz bir şeyle özetlenebilir. Sokakta bir şeker bulursanız bunu yemezsiniz. Eğer sokakta birisi size şeker verirse, şekeri yemeniz bu şekerin ne olduğuna ve onu size verenin kim olduğuna bağlıdır.

Bilgi, sokakta bulduğunuz bir şeker gibidir. Kendinize şu soruyu sorun: Eğer bu şeker olsaydı ve ben sokakta yürüyor olsaydım bunu yer miydim? Ve bunu çocuklarıma ve arkadaşlarıma verir miydim?

Çeviri: mepanews