Geçtiğimiz günlerde Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme rakamları yüzde 21.7 olarak açıklandı ve Türkiye’nin böyle bir büyüme oranını yakalamış olması çerçevesinde övgüler bir takım tartışmaları da beraberinde getirdi. Türkiye ekonomisi büyürken, bunun halka yansıması ise hiç de beklendiği gibi olmadı, olmuyor. Zira ekonomi büyürken TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 19-20 seviyelerinde seyrediyor.

Bilhassa elektrike temmuzda yapılan ve ağustos ayı faturalarına yansıyan fahiş artış halkın tepkisini çekmişti ki bir zam haberi de doğalgaz için geldi. Üstüne enerjide yeni zamların da kapıda olduğu da dillendiriliyor.

EPDK elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeni ile 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere nihai elektrik satış fiyatlarında tüm abone grupları için yüzde 15 oranında artış yapmıştı. Bu zammın ardından gelen faturalarda ise halk neredeyse yüzde 40-50 civarında artmış olan ücretlerle karşılaştı.

Bu yıl içinde, doğalgaz satış fiyatlarını konutlar ve küçük sanayi için yüzde 17,8 büyük sanayi için yüzde 45, elektrik üretim santralları için yüzde 67,5 oranında artıran BOTAŞ’ın da doğalgazda yeni bir zamma gitmesi bekleniyor.

Elbette enerjiye, bilhassa elektriğe yapılan zamların halka olumsuz yansıyacak başka bir yönü daha bulunuyor. Üreticinin maliyetin artması sebebiyle yapacağı muhtemel zamlar…

TÜİK verilerine göre son bir sene içerisinde, tavuk eti yüzde 64, ayçiçek yağı yüzde 60.8, margarin yüzde 53.8, yumurta yüzde 49.3, mısırözü yağı yüzde 47.3, mercimek yüzde 41.8, zeytinyağı yüzde 39.4, süt ve yoğurt yüzde 35, nohut yüzde 34.4, balık yüzde 34, bal yüzde 27, ekmek yüzde 26.4, dana eti yüzde 23, makarna yüzde 22, un ve pirinç yüzde 21 zamlandı. Temel gıda maddelerine yapılan zamların yanı sıra belediyeler tarafından toplu ulaşıma yapılan zamlar, kiralık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar vesaire halkın alım gücünde büyük bir düşüşe sebep oldu.

Pandemi sebebiyle ekonominin ağır yara aldığı ve insanların “kapanma” politikaları sebebiyle işsiz kaldığı dönemde sürekli zamlarla karşılaşan halk bu durumdan son derece rahatsız durumda…

Baran Haber