Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Ankara Şubesi'ni ziyaret eden Numan Kurtulmuş, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Artık hiçbir ekonominin küresel şartlardan uzak yaşayabilmesinin imkanı yoktur"

Kurtulmuş, tüm dünyadaki Kovid-19 salgınını hatırlatarak bunun dünya ekonomileri ile dünyadaki siyasal dengelerin tamamını etkilediğini ve nerede, nasıl biteceğinin de tam olarak kestirilemediğini belirtti.

Bu süreçte, gelişmiş ekonomiler başta olmak üzere pek çok ülkede sağlık sisteminin çöktüğünü, üretim eksilmesi dolayısıyla tedarik zincirlerinin koptuğunu, gıda sektöründeki zincirlerin kırılması sebebiyle birçok gelişmiş ülkede market raflarının boş kaldığını anlatan Kurtulmuş, ayrıca enerji çeşitlerinde büyük bir maliyet artışı yaşandığını ve emtia fiyatlarının yükseldiğini aktardı.

Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede, Türkiye ekonomisinin de bu gelişmelerden etkilenmesi tabii ki kaçınılmazdır. Nihayetinde dünyada artık hiçbir ekonominin kendisini izole ederek küresel şartlardan uzak yaşayabilmesinin imkan ve ihtimali yoktur. Türkiye bu süre içerisinde çok şükür görece olarak gelişmiş ülkeler dahil olmak üzere birçok ülkeyle kıyaslandığında bu süreci fevkalade başarılı şekilde sürdürmüş, bugüne kadar getirmiştir."

"Ekonomideki gelişme yakın vadede vatandaşımızın cebine yansıyacaktır"

Kurtulmuş, Türkiye'nin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 21,7 ile dünyada ikinci büyük büyümeyi sağladığını, bu yılın sonunda da yüzde 9 ila 10 arasındaki büyümeyi gerçekleştireceğini belirterek, bu şekilde dünyada büyüyen sayılı ülkelerden biri olacağını ifade etti.

Bunun Türkiye için önemli bir başarı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Ayrıca, kapasite kullanım oranlarında olağanüstü artış, Türkiye'nin ihracatında fevkalade yüksek artışların ortaya çıkmış olması da Türkiye ekonomisi için olumlu, güzel sinyallerdir. Ümit ediyoruz ki ekonomide yaşadığımız bu gelişme yakın vadede vatandaşımızın cebine de yansıyacaktır." dedi.

Kurtulmuş, salgın şartları geride kaldıktan sonra Türkiye'nin yeni ve ümitvar bir döneme gireceğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Ekonomiyle ilgili her türlü gelişmenin farkında olduğumuzun da altını çizmek isterim. Birilerinin göstermeye çalıştığı gibi her şey yandı, bitti, kül oldu değil. Tam tersi Türkiye ekonomisi bir tarafta bu performansı gösterirken maalesef biraz önce saydığım birtakım küresel şartlardan da etkilenmiş bir şekilde. Türkiye'de enflasyonun yükselmekte olduğunun, bazı temel maddelerde özellikle fiyatların yükselmekte olduğunun farkındayız. Maalesef bir kere fiyatı yükselen şey tekrar geriye gelmiyor. Bunu dengelemek için özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücünü artıracak ilave tedbirler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunların en başında asgari ücret geliyor. İnşallah hakkaniyet ölçüleri içerisinde, emekçilerimizin de tatmin olacağı bir asgari ücretin hükümetimiz tarafından belirleneceğini ümit ediyoruz. Aynı şekilde emeklilerimizle ilgili de bu anlamda, onların gelirlerini artıracak bazı tedbirler üzerinde durulacaktır."