Hükümet, enflasyonun yükselmeye devam etmesi üzerine bazı temel tüketim maddelerinde fiyatları sabitlemeyi tartışıyor. AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında ele alınan konuya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sıcak baktığı belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) martta aylık enflasyonu yüzde 5,46, yıllık olarak da yüzde 61,14 olarak açıklamıştı. Bu oran, son 20 yılın zirvesi. Bağımsız sosyal bilimcilerin kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göreyse yıllık enflasyon 142,68’e ulaşmış durumda.

‘Erdoğan Sıcak Bakıyor’ İddiası

Diken’deki habere göre enflasyon verilerinin ele alındığı AK Parti MKYK toplantısında, partililer durumun kontrol altına alınmasına ilişkin önerilerini Erdoğan’la paylaştı. Erdoğan’ın sıcak baktığı öneriler arasında en dikkat çekeni ise bazı temel tüketim maddelerinin fiyatlarının sabitlenmesi oldu. AK Parti’li kurmaylar, özellikle enflasyon sepetinde bulunan ve hesaplamalarda ağırlıklı etkisi olan ürünlerin fiyatlarının sabitlenmesinin enflasyonu kontrol altında tutmaya yarayacağını Erdoğan’a iletti. Sabit fiyat önerilen ürü sayısının en az 20 olduğu belirtiliyor.

Sabit Fiyat İstenen Ürünler Hangileri?

Fiyatının sabitlenmesi istenen ürünler arasında yağ, un, şeker, bakliyat, çocuk bezi ve temizlik ürünü gibi temel tüketim maddeleri bulunuyor. Çalışmaya göre fiyat sabitlemesi uygulanacak tüketim maddeleri için sübvansiyon da olacak. Yani, üreticilerin fiyat sabitlemesinden olumsuz etkilenmemesi amacıyla sabit fiyatla piyasa fiyatı farkı devlet tarafından karşılanacak.

Enerjide de Sübvansiyon Gelebilir

Erdoğan’a sunulan önerilerden bir diğeri de AK Parti’lilerin fiyat artışlarının nedeni olarak öne sürdüğü stokçulara daha büyük baskı yapılması oldu. Erdoğan’ın da toplantıda kurmaylarına “Gözlerinin yaşına bakmayın” sözleriyle talimat verdiği aktarıldı.

AK Parti’nin enerji fiyatlarında ortaya çıkan artışlara ilişkin de çözümler üzerinde çalıştıkları ve öne çıkan fikrin tıpkı temel tüketim maddelerinde olduğu gibi sübvansiyon olduğu aktarıldı.

Hazine’ye Talimat

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan da uygulanacak bu politika için toplamda Hazine’den çıkacak paranın belirlenmesi için çalışıp rapor haline getirmesi istendi. Erdoğan’ın toplantıda kurmaylarına, sorunları yalnızca kendilerinin çözebileceklerini söylediği ve muhalefetin açıklamalarına karşı Ramazan boyunca sahada olma talimatı verdiği de aktarıldı.