Alüminyum fiyatları, pazartesi günü son 13 yılın gün içi en yüksek seviyesini görmesinin ardından, emtiadaki rallinin ve küresel büyümede yavaşlama işaretlerinin stagflasyon endişelerini güçlendirmesi ile birlikte geri çekildi.

Alüminyum fiyatları Londra Metal Borsası’nda yüzde 1,8 kadar düştükten sonra kaybının bir kısmını geri aldı ve yüzde 1,1 düşüşle ton başına 3 bin 31,5 dolar seviyesine geldi.

Alüminyum, küresel ekonomik toparlanmanın talebi güçlendirmesi ve Asya ve Avrupa’daki elektrik enerjisi krizlerinin arzı kısmasının etkisi ile 2008’den beri en yüksek seviyesine yükselmişti. Ancak stagflasyon olarak adlandırılan hızlanan enflasyon ile birlikte durgun büyüme, metaldeki ralli için bir tehdit ortamı oluşturdu.

Bakır ve çinko da geriledi

Bloomberg Emtia Spot Endeksi geçen hafta rekor seviyeye yükseldi ve bu durum enflasyondaki artışı destekliyor. Aynı zamanda, Çin, Hindistan ve Avrupa’daki elektrik enerjisi darlığı bu bölgelerdeki ekonomik genişlemeyi muhtemelen yavaşlatacak.

Öte yandan, Goldman Sachs Group Inc., tüketici harcamalarındaki toparlanmanın geciktiğini işaret ederek, ABD ekonomisinin 2021 ve 2022 yılları için büyüme tahminlerini düşürdü.

Bakır yüzde 1,7 değer kaybederek ton başına 9 bin 383 dolara inerken, çinko üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 0,8 düşerek ton başına 3 bin 205 dolara geriledi.