Asgari ücrete ara zam bekleniyor; yüzde 10-20’lik bir zam oranının ön plana çıktığı belirtiliyor.

Enflasyon TÜİK rakamlarına göre yüzde 73.50’u buldu, asgari ücrette ara zam tartışması da beraberinde geldi.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dün görüşen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay “A’dan Z’ye her şeyi anlatma imkanı bulduk” demişti. Atalay asgari ücretle ilgili net bir açıklama yapmamış, Erdoğan ise Çalışma Bakanlığı’nın konuya ilişkin çalışma yaptığını söylemişti.

Sabah gazetesinden Hazal Ateş’in haberine göre, asgari ücrete yüzde 10-20’lik bir zam oranı ön plana çıkıyor. Yüzde 10’luk zamma göre net asgari ücret 4678,3 lira, yüzde 20’lik zamma göre de 5103,6 lira olacak.

Yeni asgari ücretle birlikte çalışma ve sosyal güvenlikte birçok ödeme kalemi yeniden belirlenecek, en düşük aylık ihbar, kıdem tazminatı, emzirme yardımı da artacak. Temmuz ayında asgari ücret artarsa kıdem tazminatları son brüt maaş üzerinden hesaplanacak. İşten ayrılanlar için hesaplamada yeni asgari ücretin brüt rakamı geçerli olacak.

Yılın başında asgari ücrette gelir vergisi kaldırıldı. Brüt asgari ücrette 760 lira prim kesintisi bulunuyor. İşveren açısından da 876 liralık prim maliyeti bulunuyor. Asgari ücrete ara zam durumunda işverene prim desteği de değerlendiriliyor. SGK priminin devlet tarafından karşılanarak bu tutarın asgari ücrete eklenmesi yönünde.