Türkiye, Ukrayna’ya 24 Şubat’ta savaş açan Rusya’yla, Batı’nın ağır yaptırımlarına karşın ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor. Bu nedenle Batı’nın Türkiye’ye yaptırım uygulamayı tartıştığı haberler gündeme oturmuştu. Benzer uyarılar ABD cephesinden gelmiş, Rus kurum ve şahıslarla iş yapan Türk şirket ve bankalarının yaptırımla karşılaşacağı vurgulanmıştı.

Yaptırım iddiaları sonrası Türkiye, yerli ödeme sistemi TROY’un kullanımını yurt içinde yaygınlaştırmak için yönetmelik değişikliğine hazırlanıyor. BDDK tarafından hazırlanan değişiklikle Visa, Mastercard gibi uluslararası ödeme kartları için Türkiye’de şirket kurma şartı getirilirken, bankalara müşterilerine TROY’u da sunmaları zorunlu kılınıyor.

Düzenlemede ‘yeni yönetmeliğin üç ay içinde yürürlüğe girme’ maddesi de var.

TROY sistemi

TROY, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından 2015’te kurulan ve işletilen bir Türk kartlı ödeme sistemidir. Visa ve Mastercard’ın Rusya’daki hamlelerinin ardından Türkiye’den de TROY’un geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapılacağı bildirilmişti. Marttaki Finansal İstikrar Komitesi toplantısında da konuyla ilgili karar alınmıştı.