Yurt içi ekonomide gözler perşembe günü Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararına çevrildi. Piyasa aktörleri bu toplantıda da faizin düşürülmesini bekliyor.

Bloomberg HT Araştırma’nın kasım ayı faiz kararı beklenti anketine göre, 19 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 9 seviyesine indirilmesi yönünde oldu. Eğer gerçekleşirse Türkiye'de politika faizi Ağustos 2020'nin ardından ilk kez tek haneye düşecek.

Ankete katılan tüm kurumlar bu toplantıda faizde indirim beklerken; 16 kurum 150 baz puan, 1 kurum 100 baz puan, 1 kurum 125 baz puan ve 1 kurum 200 baz puan faiz indirimi öngörüyor.

Yıl sonu tahminini paylaşan 18 kurumun medyan beklentisi faizlerin yüzde 9 seviyesine çekilmesi yönünde. En düşük yıl sonu tahmini veren kurumlar politika faizinin yıl sonuna kadar yüzde 8 seviyesine kadar düşürülmesini, en yüksek yıl sonu politika faizi tahminini paylaşan kurumlar ise yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 9,5 seviyesine indirilmesini bekliyor.

Ne olmuştu?

Merkez Bankası, ekim toplantısında politika faizini aralıksız üçüncü kez üst üste indirmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da faizin tek haneye indirileceğine dair sinyaller vermişti.

TCMB, 20 Ekim tarihinde 150 baz puanla faizi yüzde 10,50’a indirdi. O toplantıda kasım ayı toplantısı için “benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirilmesi gündeme alındı” açıklamasını yapılmıştı.