Pandemi sonrası artan talep, zayıf arz ile birlikte emtia fiyatlarında ciddi artışlar yaşanırken, Çin daha önce açıkladığı emtia rezervlerindeki satışlara başladı.

İlk etapta 5-6 Temmuz tarihlerinde Çin 100 bin ton metali piyasaya doğrudan satış yoluyla gerçekleştirecek. Buna göre ülke piyasada 20 bin ton bakır, 50 bin ton alüminyum ve 30 bin çinko satacak.

Ülkede rafine bakır tarafında Mayıs ayında 866 bin ton üretim gerçekleşirken, piyasaya sürülecek bakır rezervinin aylık üretimin yüzde 2,3’ü olduğu görülüyor.

Çinko tarafında 527 bin ton Çin’de üretim yapılırken, temmuz başında piyasaya sürülecek 30 bin ton aylık üretimin yüzde 5,7’sine işaret ediyor.

Son olarak alüminyum cephesinde 50 bin ton sürülecek ürün bir önceki ay üretimi olan 3,31 milyon tonun sadece yüzde 1,5’u kadar.

Reuters kaynaklarına göre bakır ve çinko satışları devlete ait olan China Minmetals şirketi tarafından online olarak sağlanacak.

Alüminyum satışı ise açık artırmada yöntemiyle bir diğer devlet yönetimindeki Norinco tarafından gerçekleştirilecek.

Çin'de rezerv satışı haberleri fiyatları aşağı çekti

Ardı ardına gelen haber başlıkları bakır fiyatlarında 10 bin 750 dolar seviyesinden 9 bin 200 dolara kadar, alüminyum fiyatlarını 3 bin 120 dolardan 2 bin 900 dolar ve çinko tarafında ise 3 bin 82 dolardan 2 bin 890 dolara gerilemesini sağladı.

Bu geri çekilmelere rağmen yılbaşından bu yana bakır, demir cevheri, alüminyum, çinko gibi metal fiyatlarında yüzde 20-50 arasında fiyat artışları gerçekleşti.

Artan fiyatların büyük bir bölümü taleple açıklanırken, kısmen de spekülatif hareketlerin vadeli piyasalarda etkili olduğu yetkililer tarafından paylaşıldı.

Kaynak: Bloomberght