Rusya, çelik, nikel, alüminyum ve bakır ihracatına geçici vergi getirerek artan emtia fiyatlarından kaynaklanan enflasyonu baskılamayı hedefliyor.

Ekonomi Bakanı Maxim Reshetnikov, hükümetin her metal için ayrı ve 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 15’lik bir gümrük vergisi uygulamayı hedeflediğini söyledi.

Rusya’da bulunan United Rusal International küresel alüminyum sektörünün yüzde 10’unu kontrol ederken Norilsk Nickel dünyadaki nikelin yüzde 20’sini üretiyor. Rusya da dünyanın en büyük üçüncü çelik ihracatçısı ve bunun büyük bir çoğunluğunu Avrupa’ya ihraç ediyor.

Açıklama sonrasında Norilsk Nickel’in hisseleri yüzde 6,3’e yakın bir düşüş kaydederken Rusal’ın hisseleri yüzde 7,9 geriledi.

Rusya vergilerden 1,5 milyar dolar gelir elde edecek

BCS Global Analisti Kirill Chuyko, önlemlerin Rusya’nın ihracatını çok fazla etkilemeyeceğini çünkü yerel kullanımın sınırlı olduğunu söyledi. Rusya ürettiği nikelin sadece yüzde 10’unu kullanırken alüminyum’un sadece yüzde 30’unu kullanıyor.

Belirli ürünler için yüzde 15’lik oran dışında minimum ihracat vergisi de değişkenlik gösteriyor. Bakır için ton başına en az 1.226 dolar, nikel için ton başına en az 2.321 dolar ve düşük kalite alüminyum için ton başına en az 254 dolar vergi uygulanacak.

Reshetnikov, Rusya’nın sadece çelik üreticilerine uygulanacak vergilerden ülkenin 1,5 milyar dolar gelir elde etmesinin beklendiğini söyledi.

İlk hamle Çin'den gelmişti

Çin artan emtia fiyatlarının önüne geçebilmek için önce bankalarda spekülatif alım-satım yapılmaması için kurumlara uyarı göndermiş, sonrasındaysa devlet rezervlerini kullanmayı planladığını açıklamıştı.

5-6 Temmuz'da devlet rezervlerinden 20 bin ton bakır, 30 bin ton çinko ve 50 bin ton alüminyum satışı yapmayı planlayan Çin, devlete ait şirketlere yurtdışındaki emtia piyasalarına olan maruziyetlerini ve risklerini kontrol altına almaları uyarısında bulunmuştu.