Çin’in faiz indirimi haberleri risk varlıklarını desteklerken dolar haftaya zayıf başladı.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,1 düşüşle 95,10’a gerileyerek bu yıl bugüne kadar olan kaybını %0,5’e çekti. Kayda değer tek kazancı, Japonya Merkez Bankasının para politikasına bir gün kala güvenli liman yen karşısında oldu; USD/JPY %0,2 artarak 114,35’e yükseldi.

En çok kazananlar, hammadde malzemelerine olan talebin güçleneceği algısı üzerine daha yüksek getiri sağlayan emtiayla ilişkili dövizler oldu. Avustralya doları %0,1 artışla 0,7214’e çıkarken USD/CAD %0,2 düşüşle 1,2525 Kanada dolarına geriledi. Gelişmekte olan piyasalarda ise hem Güney Afrika randı hem de Türk lirası, doların yön bulamamasından fayda sağladı.

Yuan dolar karşısında %0,1 artışla 6,3491’e yükseldi ve hâlâ üç yılın zirvesine yakın seyrediyor. Çin Halk Bankası (PBoC) iki yıl içinde ilk kez bir yıllık faiz oranlarına %0,1 indirim uygulayarak %2,85’e çekti.

Aynı gün, Kovid-19 kaynaklı kapanmalar ile kilit emlak sektöründeki yayılan krizin hem üretimi hem de tüketimi vurmasıyla, Çin ekonomisinin dördüncü çeyrekte yavaşladığını gösteren veriler yayınlandı.

Çin’in perakende satışları Aralık ayında büyük bir yavaşlama gösterdi ancak endüstriyel üretim ve sabit varlık yatırımları, beklenenden daha güçlü geldi.

Bu yıl yeni kapanmalar ve enflasyonda sakinleşme belirtileri, diğer merkez bankalarının aksine PBoC’un daha genişlemeci bir para politikası uygulayacağına dair beklentileri artırdı.

Avrupa’da kısa vadeli faiz oranı vadeli işlemleri, bankanın üst yönetiminden gelen yoğun sinyallere rağmen Avrupa Merkez Bankasının bile yılsonundan önce temel faiz oranında artırım yapmak zorunda kalacağına işaret ediyor.

Avrupa’da euro ve sterlin, geçen hafta iki ayın zirvesini gördükten sonra bunu koruyamadı ve haftaya büyük oranda düşüşle başladı. Euro %0,1 artışla 1,1425 dolara yükselirken sterlin %0,1 değer kazanarak 1,3682 dolardan alıcı buldu. Başbakan Boris Johnson’ın, Kovid-19 kurallarını hem kendisinin hem de ekibinin tekrar tekrar ihlal etmesi üzerine başkanlık görevinden alınabileceğine dair raporlar yüzünden sterlin hâlâ baskı altında.