Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Toplantı Salonunda ağustos ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Muş, "Ağustos ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 artışla 21,3 milyar dolar oldu. Bu, bugüne kadar gerçekleşen en yüksek ağustos ayı ihracatı." açıklamasını yaptı.

2022 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre; ithalat da yüzde 40,8 oranında artışla 32 milyar 618 milyon dolar oldu.

2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 18,3 oranında artışla 165 milyar 672 milyon dolar, ithalat yüzde 40,7 oranında artışla 239 milyar 127 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan açıklamaya göre, Ağustos ayı rakamlarına göre Türkiye, ihracatta tarihi bir eşiği daha geçti. Ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13’lük artışla 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların en yüksek Ağustos ayı ihracat rakamına imza attı. Bu rakamla beraber ihracatta son 12 ayın tamamında rekor kırılmış oldu. Ayrıca yılın ilk 8 ayında 165 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 250 milyar doları aşarak yıllık bazdaki ihracat hedefine Ağustos ayında ulaşmış oldu.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Ağustos ayında yüzde 13 artışla 21,3 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadar ki en yüksek Ağustos ayı ihracat performansını gerçekleştirdik. İlk 8 ayda bu rakam, 165,7 milyar doları, son 12 ayda ise 250,8 milyar doları aştı. Yıllıklandırılmış bazda 2022 yılı ihracat hedefimize Ağustos ayı itibariyle ulaştık. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık. Temmuz ve Ağustos aylarında ihracatta kaydettiğimiz başarılar, Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. İhracat tarafındaki başarılarımızı sürdürerek savaş nedeniyle oldukça çalkantılı geçen 2022 yılını, inşallah önemli bir büyüme rakamıyla kapatacağız. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatlarıyla Türkiye ekonomisini büyüten ihracat ailemizin her bir üyesini yürekten tebrik ediyorum” dedi.

Kimya zirvede

Ağustos ayında sektörlerin ihracat performanslarına ilişkin detayları paylaşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, küresel piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle kimya sektörünün en çok ihracat yapan sektör olmaya devam ettiğini söyledi. 21 sektörde ihracat artışı yaşandığını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bu ay ilk 5 sektörümüz sırasıyla; 2,9 milyar dolar ile Kimya, 2,3 milyar dolar ile otomotiv, 1,84 milyar dolar ihracatla hazır giyim, 1,82 milyar dolar ile çelik ve 1,3 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik sektörlerimiz oldu. Hububat ve meyve sebze sektörleri, tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi” şeklinde konuştu.

53 il ihracatını artırırken 4 ilde yüzde 20’nin üzerinde artış

Ağustos ayında 53 ilin ihracatını artırdığını aktaran TİM Başkanı Mustafa Gültepe, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 ilin sırasıyla; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep olduğunu bildirdi. Ayrıca Ankara, Adana, Mersin ve Sakarya’da ihracatın yüzde 20’nin üzerinde artış kaydettiğini aktaran TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şöyle devam etti:

Gaziantepli firmalarımız bu ay ihracatlarını yüzde 6 artırarak 918 milyon dolar seviyesine çıkardı. En çok ihracat yapan 5.ilimiz olan Gaziantep, 196 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat, 3 bin ihraç ürünü ve İlk 1000 İhracatçı arasındaki 71 firmasıyla bölgenin bayrak taşıyıcısı konumunda. Geçtiğimiz yıl ihracatını yüzde 26 artırarak 10 milyar dolar ihracatı aşan Gaziantep’in, 2022 yılı hedefine ulaşacağına yürekten inanıyoruz.

İhracat yapılan ülke sayısı 220’ye yükseldi

Ağustos ayında, ihracat yapılan ülke sayısının 218’den 220’ye yükseldiğini ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe şu bilgileri paylaştı:

151 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. En çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülke Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 70, Lübnan’a yüzde 130 ve Güney Afrika’ya yüzde 214’lük önemli ihracat artışları kaydedildi.