ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi Fed’in şahin tarafını yumuşatacağı beklentisini güçlendirdi ve dolar endeksi düşüşe geçti. Yeni haftaya da düşüşle başlayan dolar bugün küresel piyasalarda geriliyor.

2022’de enflasyonun 41 yılın en yüksek seviyesine çıkması nedeniyle Fed, uzun yılların en sıkı para politikasını uyguladı. Aralık ayındaki son toplantıda uygulanan politikanın enflasyona yansımasını görebilmek için zamana ihtiyaçları olduğunu ifade eden Fed Başkanı Powell, faiz artış hızını bu nedenle yavaşlatma kararı aldıklarını söyledi.

Aralık’ta beklenenden yüksek gelen istihdam verisine ek olarak ücretlerde düşüş olması enflasyona etkilerin sürdüğünü gösterdi. Öte yandan istihdam sektörünün de bu süreçten sert etkilenmediğini, yani yumuşak bir inişin söz konusu olabileceği beklentisi güçlendiği için Fed’in 2023’ün ilk toplantısının yapılacağı Şubat ayında 50 yerine 25 baz puanlık faiz artışı yapması bekleniyor.

Investing’in haberine göre Uzun vadede dolar için pozitif, fakat yakın vadede faiz fiyatlamasıyla negatif olan fiyatlamayla dolar endeksi 103,40 seviyesine gerileyerek Haziran ayı sonrası en düşük seviyeyi gördü.

2022’de son 20 yılın zirvesine çıkan dolar endeksi, orta vadede yüksek seviyelerde kalmaya devam etse de zirveye göre %10 kadar düşüş yaşadı.

Dolardaki gerileme ile bugün euro 1,07 seviyesi üzerine çıktı. sterlin 1,22’ye yaklaşırken Japon yeni 132 civarında işlem görüyor.