Merkez bankalarının sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşlerin kuvvetlenmesiyle emtia piyasasında geçen hafta da düşüşler görüldü.

Emtia piyasasındaki satışlar üstüste geliyor.

ABD’de açıklanan enflasyonun 41 yılın zirvesini görmesiyle başta FED olmak üzere merkez bankalarının sıkılaşma sürecini daha agresif yürüteceğine dair görüşlerin kuvvetlenmesi sonucu emtia piyasasında geçen hafta da düşüşler kaydedildi.

ABD’de enflasyon, mayısta yıllık bazda yüzde 8,6 ile 1981’den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıktı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, temmuz ve eylül için faiz artışı sinyali verdi. Banka, ayrıca Varlık Satın Alma Programı kapsamında varlık alımlarının Temmuz 2022’de biteceğini duyurdu.

Metalde düşüş

Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 0,8 değer kazanırken, kurşun yüzde 0,3, alüminyum yüzde 3,4, nikel yüzde 0,2 ve çinko yüzde 3,6 azalış kaydetti.

Tarım

Tarım emtialarında da gerilemeler görüldü. Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 3,1 artarken, mısır yüzde 0,9, soya fasulyesi yüzde 7,7 ve pirinç yüzde 3,2 azalış kaydetti.

New York Ticaret Borsası’nda işlem gören pamuk yüzde 4,2 değer kazandı.

ICE piyasasında ise kahve yüzde 1,9, şeker yüzde 1,3 ve kakao yüzde 1,7 değer kaybetti.

Zafer Ergezen’in açıklamaları

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, yeni açıklanan üretim ve stok tahminlerindeki düşüşün buğday fiyatlarını desteklediğini ifade etti.

Ergezen, ekonomik büyümeye yönelik endişeler ve Rusya-Ukrayna savaşına yönelik haberlerin emtialar genelinde etkili olmaya devam ettiğini vurguladı.

Pirincin haftayı düşüşle tamamladığını ifade eden Ergezen, Uzak Doğu’da kapanmaların azalmasıyla talep endişelerinin azaldığını ve arz beklentisinin arttığını, bunun da vadeli fiyatlar üzerinde satış baskısının artmasına yol açtığını söyledi.

Ergezen, pirinçte üretim tahminlerinin yükselmesinin de satışların artmasına neden olduğunu belirtti.

Pamuğun haftayı yükselişle tamamladığını aktaran Ergezen, “Uzak Doğu’da kapanmaların azalmasıyla ekonomik büyüme ve talep beklentileri artıyor. Ayrıca, yeni stok tahminlerinde düşüş olması alıcıların artmasına yol açtı.” dedi.

Ergezen, Brezilya’da mayıs ayının ikinci yarısındaki üretim rakamlarının beklentilerden daha iyi gelmesi ve doların güçlenmesinin şekerdeki satış baskısını artırdığını söyledi.

Kahvenin haftayı düşüşle kapattığını aktaran Ergezen, “Dünyanın en büyük robusta türü kahve üreticisi Vietnam’da önceki yıla göre düşüş olsa da halen iyi bir rekolte bekleniyor. Ayrıca, doların güçlenmesiyle satış baskısı artıyor.” diye konuştu.

Baranhaber/AnadoluAjansı/Ekonomist