Son zamanlarda gelen zamlardan sonra vatandaşlar çareyi tasarruf etmekte arıyor. Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, evlerde 1000 liraya kadar tasarruf etmenin yolunu anlattı.

“Konutlarda basit verimlilik uygulamaları ile yıllık enerji faturanızda 1000 liraya kadar varan tasarruf mümkün" diyen Sılkım, Türkiye'nin nihai enerji tüketiminin en az yüzde 20'sinin konutlarda olduğunu belirtti.

'Ampullerle yüzde 10 tasarruf'

Evlerde yoğun olarak 60 watt'lık standart ampullerin kullanıldığını aktaran Sılkım, bu ampullerin yüzde 20 ışık, yüzde 80 ısı yaydığına dikkat çekti. Sılkım "Oysa bunu 12 watt'lık led ampul ile değiştirseniz, 5 kat daha enerji harcayacaktır. Evlerimizdeki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 10'u aydınlatmada kullanıyor olması nedeniyle, bu değişim enerji faturasında yüzde 10'una yakın iyileştirmeye sebep olur" diye konuştu. Sılkım, odaların açık renklerle boyanmasıyla daha az aydınlatma ihtiyacının duyulacağını ifade etti ve dış mekanlarda, koridorlarda veya apartman merdivenlerinde hareket sensörü kullanılması tavsiyesini verdi.

Eve alınacak yeni beyaz eşyalarla ilgili uyarılarda bulunan Sılkım, "Beyaz eşyalarda enerji tasarrufunun sağlanması öncelikle A sınıfı ile olur. C sınıfı buzdolabı A sınıfına göre, 2 katı elektrik tüketir. A sınıfındaki elektrikli ev aletleri, en az elektrik ve su tüketen ürünler. Buradan sağlayacağınız tasarruf hem ülke hem de ev ekonomisine katkı sağlar" diye konuştu.

Sılkım, çamaşır ve bulaşık makinelerinin tam kapasite doldurularak çalıştırılması gerektiğini söyledi ve çamaşır makinesinde 70 derece yerine 50 derecede yıkama yapmanın enerji tüketimini yarı yarıya azaltacağını ifade etti.

Sılkım tavsiyelere şöyle devam etti: "Ayrıca elektrik süpürgesinin torbası doldukça emme gücü artar ve daha çok elektrik tüketir. Bu nedenle torbasını sık sık temizleyin. Buzdolabınızı, soba, radyatör, bulaşık makinesi ve ocak gibi ısıtıcı kaynaklardan uzak yere yerleştiriniz. Buzdolabınızın soğutucu bölümünü 4-5 dereceye, derin dondurucu kısmını ise eksi 20 veya eksi 18 dereceye ayarlayın. Elektrikli ev aletleri 'bekleme' konumunda enerji tüketmeye devam ederler. Harcanan bu enerji, yıllık tüketiminizin en az yüzde 2'sine denk gelmekte."