Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kavcıoğlu’ndan memnun olmadığı ve MB başkanının ‘topun ağzında‘ olduğuna dair haber ilk olarak dün Reuters ajansında çıkmıştı. Reuters üç farklı kaynağa dayandırarak Erdoğan’ın yedi ay önce göreve getirdiği Kavcıoğlu’na güvenini kaybetme aşamasına geldiğini ve son haftalarda iletişiminin de belirgin şekilde azaldığını yazmıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise bu haberi yalanlamıştı.

Financial Times’ta Laura Pitel imzasıyla yer alan haberde, piyasadaki bazı analist ve oyuncuların Kavcıoğlu’nun yerine doktora çalışmasını ABD’deki Chicago Üniversitesi’nde yapmış olan Tümen’in getirilebileceğine dair duyumlar olduğu aktarıldı. Haberde buna ilişkin başka detay verilmedi.

Erdoğan geçen iki buçuk yılda çoğunlukla faiz politikalarında yaşanan görüş ayrılığını neden göstererek üç MB başkanını görevden almıştı.

Son olarak faizleri yüzde 19’a yükselten Naci Ağbal, mart ayında gece yarısı kararnamesiyle koltuğundan kaldırılmış, yerine Şahap Kavcıoğlu oturtulmuştu.

MB başkanının yeniden görevden alınabileceği endişeleri nedeniyle dün dolar 8,97 ile bir rekor daha kırmıştı. Haberin yalanlanmasından sonra da bu seviyede kalmıştı.

Semih Tümen Kimdir?

1977 yılında Elazığ’da doğan Semih Tümen, 2000 Yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Sonrasında 2006 yılında London School of Economics Ekonometri ve Matematiksel Ekonomi, 2007 yılında Chicago Üniversitesi Ekonomi bölümlerinde yüksek lisans; 2012 yılında ise Chicago Üniversitesi Ekonomi doktora programlarını tamamladı.

2002 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında uzman yardımcısı olarak göreve başlayan Tümen, 2011 yılına kadar çeşitli birimlerde görev yaptı. 2011 yılında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğünde ekonomist olarak görev yapmaya başladı. Tümen, 2015-2016 yılları arasında Araştırma ve Para Politikası Genel Müdür Yardımcılığı; 2016-2018 yılları arasında ise Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Tümen, 2018 yılından sonra TED Üniversitesi, İktisat Bölümü’nde Bölüm Başkanı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinde Danışman olarak görev yapmıştır. Ayrıca, 2015 yılından itibaren Institute of Labor Economics ve Economic Research Forum’da Bilim Kurulu Üyesi olarak görev almıştır. Uluslararası dergilerde birçok çalışması yayımlanan Tümen, pek çok uluslararası akademik dergide de hakemlik ve editörlük yapmıştır.

Evli ve 1 çocuk babası olan Semih Tümen, 25 Mayıs 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştır.