Gelişen ülke tahvillerinin faizleri, enflasyonun yarattığı baskının artmasıyla beraber 2,5 yılın zirvesini gördü. Gelişmekte olan ülkelerin yerel para cinsinden tahvillerinin ortalama faizi yüzde 4,3’e çıkarak Mart 2019’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Gelişen piyasaların borç ihraçları da bu yıl yüzde 2,2 düşüşle 2015’ten bu yana ilk defa yılı kayıpla kapatmaya doğru ilerliyor.

BofA da hazırladığı anket raporunda fon yöneticilerinin riskli varlıklardaki pozisyonlarını korurken ellerindeki tahvil miktarını azalttığını belirtti. BofA’ya göre, fon yöneticilerinin tahvil pozisyonları yüzde 80 gerileyerek tüm zamanların en düşük seviyesine inerken hisse senedi pozisyonları yüzde 50 ile yüksek seviyelerde kalmaya devam etti.

Türkiye özel sektör tahvillerinde de faizler Türk lirasındaki değer kaybı sonrası yükseldi. Bloomberg'in haberine göre 2021’de yatırımcısına yüzde 4,4 getiri sağlayan Türkiye özel sektör tahvilleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç TCMB Para Politikası Kurulu üyesinin görevine son verdiği geçtiğimiz hafta ikinci en kötü performansı gösterdi.

Türk lirası değer kaybederken Türk özel sektör tahvil faizi ortalaması yüzde 4,82 ile beş aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Bloomberg