Huawei, ABD tarafından kara listeye alınmasının ardından adeta kar topu gibi büyüyerek gelen yıkıcı yaptırımlarla mücadele etmek zorunda kaldı.

Bu süreçte ürünlerinin ABD’de satışı yasaklanması, Google desteğini kaybetmesi, ülkenin bileşenlerini kullanmasının engellenmesi gibi birçok yaptırımla karşılaşan şirket, kısa süre önce bu yılın ilk üç çeyreğini kapsayan finansal raporunu paylaştı. İşte son durum…

ABD ile Huawei savaşında yeni bir boyuta geçildi. Kabul edilen son yasa tasarısıyla Huawei'ye karşı takınılan tutum daha da katılaştı.

Huawei, 2021 yılının ilk üç çeyrek dönem için toplam satış geliri ve net kar marjını açıkladı. Pandemi ve küresel çip krizinin yanı sıra yaptırımlarla da mücadele eden şirket için durumlar hiç de iç açıcı değil.

Yayınlanan rapora göre Huawei, 9 aylık dönemde toplam 455,8 milyar yuan, dolara çevrildiğinde ise 71.3 milyar dolar satış geliri elde etti. Net kar marjı ise yüzde 10,2 olarak karşımıza çıktı.

Şirketin dönüşümlü başkanı Guo Ping, bu dönemdeki finansal verilerin Huawei’nin beklentileriyle uyumlu olduğunu ifade etti. Birçok nedenden dolayı markanın tüketici tarafının önemli bir darbe aldığını, ancak ticari operasyonlarının şimdilik sabit kaldığını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Huawei’nin operasyonel verimliliğini daha da artırmak için araştırma ve geliştirmeye daha fazla yatırım yapacaklarını ve teknolojik inovasyonu da güçlendirmeye devam edeceklerini belirten Ping, şirketin sadık müşteri tabanına ve ortaklarına da minnettarlığını dile getirdi.

Raporda olumlu ifadeler daha fazla öne çıksa da, elde edilen verilerle bir önceki yılın verileri karşılaştırıldığında yaşanan büyük düşüş dikkat çekiyor. Zira 2020 yılının ilk dokuz ayında 1,04 trilyon dolar olan satış gelirleri, 2021 yılının aynı döneminde yüzde yüzde 71.3 milyar dolara kadar geriledi.