IMF, ABD dolarının küresel sistemde Çin yuanı ve diğer para birimlerine karşı zayıfladığını söylüyor.

Uluslararası Para Fonu tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, merkez bankaları, varlıklarını Çin yuanı ve diğer para birimlerine çeviriyor; uluslararası rezervlerin dolar payı son yirmi yılda bir hayli düşüş gösterdi.

Doların egemenliğindeki çöküş, döviz kurlarındaki veya faiz oranlarındaki dalgalanmaların bir sonucu değil, bunun yerine diğer ülkelerin merkez bankalarının hamleleriyle alâkalı.

IMF raporu, rezerv yöneticilerinin dörtte birinin yuana döndüğünü ve dörtte üçünün de yavaş yavaş “geleneksel olmayan” para birimlerine odaklandığını vurguladı.

“Çinliler dolar dışı rezerv para birimi arayışında yalnız değil”

Ekonomist Aleksandar Tomic, Insider'a verdiği röportajda, Çin'in Afrika genelinde daha fazla yuan kullanılması için bastırdığını ve yuan bazlı bir petrol anlaşması için Suudi Arabistan ile yaptığı son görüşmelerin ilgi çekici olduğunu söyledi. Tomic, ülkelerin en azından ABD dolarına karşı, alternatif istekte bulunduğunu ifâde etti.

“Çinliler dolar dışı bir rezerv para birimi arayışında yalnız değiller." diyen Tomic, “Çin, diğer milletlerin güvenini kazanmak için yuanı uzun vadede istikrarlı bir şekilde yönlendirmeli.” dedi.