İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn, ticaret heyetinin İstanbul ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, iki ülkeden ithalat arasında bir seçim yapmak durumunda kalındığında "Elbette Türkiye daha mantıklı" dedi.

İsrail Türkiye'ye büyük bir ticaret heyeti gönderdi

Lynn bugün bir tercüman aracılığıyla düzenlediği basın toplantısında "Nakliye maliyetleri son beş yılda iki katına çıktı" dedi.

Lynn, son yirmi yılda Türkiye'ye gelen en büyük İsrail ticaret heyetinin bir parçası. İsrailli işadamları Pazartesi günü başlayan gezi sırasında Türk ihracatçılarla bir araya geldi.

İsrail Türkiye'den ağırlıklı olarak çelik ve demir ile inşaat malzemeleri tedarik ediyor. Türkiye'nin geniş üretim ağı ve liranın dolar karşısında değer kaybetmesi ihracatçıların rekabetçi fiyatlar sunmasını sağlıyor.

İsrail'in Türkiye Büyükelçisi Irit Lilian İstanbul'da yaptığı açıklamada "Türkiye'den diğer ülkelerden daha fazla ithalat yapmak istiyoruz" dedi. "Türkiye'den alım yapacağımız yeni bir dönem için buradayız."

57 İsrailli şirketin temsilcilerinin, gıdadan inşaat ve metal sektörlerine kadar çeşitli sektörlerden yaklaşık 400 Türk şirketiyle görüşmeler yapması planlanıyor.

Türk hükümetinin resmi verilerine göre, Türkiye'nin İsrail'e ihracatı geçen yıl %35 artarak 6.4 milyar dolara ulaşırken, aynı dönemde İsrail'den yapılan ithalat 2 milyar dolar civarında gerçekleşti. Ancak Büyükelçi, son ticaret rakamlarının ikili ticaretin gerçek potansiyelini yansıtmadığını ve 'zaman içinde artacağını' söyledi.