Kuveyt ve Suudi Arabistan sermayesinin akabinde Malezya’dan da bir grup katılım bankacılığı için Türkiye’yi seçti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Malezyalı “Boustead Holdings Berhad (Boustead)” isimli grubun lisans talebine onay verdi.

BDDK’nın 7 Temmuz 2022 tarihli 10263 sayılı kararı ile dijital bankacılık faaliyet izni verilen Kasa Katılım’ın kurucu ortakları şu isimler: Adam Muhammad Sadıq, Maryam Khalid M. A. Al Atteyah, Hector Fernando Sepulveda Reyes Retena ve Yağmur Şatana.

Faizsiz Bankacılıkta En Tecrübeli Ülke

Kuruluş sermayesi 1,5 milyar TL olarak tespit edilen Kasa Katılım’ın genel müdürlüğüne Demirören grubunun eski yöneticilerinden Yağmur Şatana’nın getirileceği belirtiliyor.

Boustead Grup Genel Müdür Yardımcısı Izaddeen Daud, “Dünyadaki en gelişmiş İslamî finans eko-sistemlerinden biri olarak tanınmış olan Malezya’nın uzmanlığını ve bilgi birikimini Avrupa ve dünyanın geri kalanı ile paylaşabilmeyi umuyoruz.” dedi.

Türkiye’de 51 banka faaliyet gösteriyor. 35 mevduat bankası (Üçü devlet mevduat bankası), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankası ile 16 kalkınma ve yatırım bankası (Üç devlet kalkınma ve yatırım bankası) var.

“İslamî bankacılık” diye bilinen 6 katılım bankası (Üçü devlete ait) ise, bankacılığın yüzde 7’sini elinde tutuyor.