58. Münih Güvenlik Konferansı, Ukrayna krizinde gerilimin düşürülmesi, aksi takdirde felaketin geleceği uyarısıyla başladı. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, jeopolitik ayrışmaların derinleşerek büyüdüğünü, dünyanın çok daha tehlikeli bir sürece evrildiğini söyledi.

Ayrışmanın BM Güvenlik Konseyi'ndeki karar alma süreçlerini felce uğrattığını, bunun da devlet ve devlet dışı aktörlere cezadan muaf oldukları, istedikleri her şeyi yapabildiklerine inandıkları bir alan yarattığını kaydetti.

Guterres: "Soğuk Savaş'tan daha tehlikeli"

BM Güvenlik Konseyi'ndeki karar alma süreçlerinin tıkanması nedeniyle uluslararası hukuka aykırı eylemlerle ilgili bir tür dokunulmazlık alanı oluştuğuna işaret eden Guterres, değerlendirmesini şu dikkat çeken ifadelerle sürdürdü:

"Bana çok sık 'yeni bir Soğuk Savaş sürecinde miyiz?' diye soruluyor. Benim cevabım şu: Küresel güvenliğe yönelik tehdit, çok daha çetrefil ve galiba çok daha tehlikeli. Çünkü Soğuk Savaş döneminde aktörlerin arka planda krizleri önleyebilecekleri mekanizmalar vardı. Günümüzde o mekanizmalar da artık yok…"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Rusya ile gerilimin diplomasi yoluyla çözümlenmesi yönünde yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Antony Blinken, "Biz diplomasiye hazırız" demekle birlikte gidişatın aksi yönde olduğunu, Rusya'nın asker çekmek yerine sınıra ilave askerler gönderdiğini kaydetti.

"Tetikte olmalıyız" diyen Blinken, "bu sınamayla baş etmekteki en büyük gücümüz, ittifakımızdaki güç birliğimiz, dayanışmamız. Ben NATO'daki, AB'deki dayanışma ve birliğin Putin'i biraz da şaşırttığını düşünüyorum. Hem partnerler olarak birlik olduk hem kurumsal olarak. Biz bu birliği koruyabildiğimiz müddetçe, Putin hangi yolu seçerse seçsin, yanıt vermeye hazırız" diye konuştu.

Kiev Belediye Başkanı'ndan açıklama

Oturumun en dikkat çekici anı, Kiev Belediye Başkanı, eski boksör, Vitally Kliçko'nun söz almasıyla yaşandı.

Konferans salonundaki Kliçko, Ukrayna'ya verilen destekten ötürü teşekkür etmekle birlikte, "Ama bizim savunma silahlarına ihtiyacımız var" dedi. Dünyanın en güçlü ordularından birine karşı savaşmaya, ülkelerini, ailelerini korumaya hazır olduklarını söyleyen Kliçko, "5 bin miğfer için teşekkürler ama bu yeterli değil, bununla ülkemizi savunamayız" dedi.

“Rusya krizidir”

Alman Bakan Baerbock, "Öğrenilmiş çaresizlikten kurtulmak: Küresel sınamalara karşı koymak" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, Rusya'yı hedef aldı.

Bu tehdidin sadece Ukrayna'yı değil Avrupa'nın barışçıl güvenlik mimarisini de hedef aldığının altını çizen Baerbock, "Bu nedenle bu kriz bir Ukrayna krizi değildir. Bu bir Rusya krizidir" dedi.