Koronavirüsün ekonomik tesirleri ve çip kriziyle beraber otomobil fiyatlarında da inanılmaz yükselişler yaşanmıştı. Yapılan ÖTV indirimi de fiyatlarda gevşemeyi sağlayamadı.

ÖTV indirimi yapılmasına rağmen piyasada sıfır araç bulunamamasından dolayı, hem sıfır hem de ikinci elde fiyatlar düşmüyor, bilakis artıyor. Araç almak isteyen vatandaşlar ise bu vaziyetten şikâyetçi. Küresel çip krizinin ve ekonomik krizin vurduğu piyasada, Türkiye’deki yüksek vergilerin yanı sıra oto bayilerinin stokçuluk yapmasının da fiyatların yükselişinde pay sahibi olduğu iddia ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada dolaşıma sokulan bir videoya göre, ÖTV indiriminden yararlanıp İzmir’deki Honda Bayii’nden araba almak isteyen bir vatandaş isyan etti. İzmir Honda Bayii’nden araç almak isteyen; fakat bayide araç olmadığı cevabını alan vatandaş, Honda Bayii’nin arazisindeki yüzlerce “Civic” model arabayı göstererek, “Stokta araba olmadığını söylediler. Ucu bucağı gözükmüyor buradaki sıfır arabaların. Hepsi sıfır! Elegance model Civic’ler. Özellikle geldim buraya, ‘yok’ diyorlar ya hani! Bugün 19 Eylül arkadaşlar. Bunlar gördükleriniz, daha öbür tarafta da var.” diyor.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mehmet Muş hâdiseyle alâkalı bir açıklama yaparak, “Olayla ilgili derhal müfettiş görevlendirilmesi yapılmıştır. Bayi tespit edilmiştir. Yapılan ilk incelemede 0 kilometre 239 aracın kiralanmak üzere bekletildiği bilgisi alınmıştır. Söz konusu işlemin muvazaalı ya da usulsüz olup olmadığı detaylı olarak incelenmektedir. ÖTV matrah değişikliği sonrası indirime giren araçların satışıyla ilgili vatandaşlarımızdan gelen şikayetler üzerine bakanlığımıza bağlı rehberlik ve teftiş kurulunu harekete geçirmiştik. Müfettişlerimiz gereken incelemeleri hassasiyetle yürütmektedir.” dedi.