İngiltere merkezli uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, küresel gelir dağılımına ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı.

İngiliz uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam'ın yayımladığı raporda büyük kâr elde eden gıda şirketlerinin ek gelir vergisi ödemesi gerektiği belirtildi.

Rapor, Dünya Ekonomik Forumu'nun İsviçre'nin Davos kentindeki yıllık toplantısıyla aynı zamana denk geldi.

42 trilyon doların üçte ikisinin sahibi oldular

Buna göre, 2020'den bu yana oluşan 42 trilyon dolarlık yeni küresel servetin yaklaşık üçte ikisine, dünyanın yüzde 1'lik kesiminin sahip olduğuna dikkat çekildi.

Bu pay, dünya nüfusunun "en alt kesimdeki yüzde 99'unun" elde ettiği miktarın neredeyse iki katını oluşturuyor.

Servetleri günde 2.7 milyar dolar artıyor

Milyarderlerin servetlerinin günde 2.7 milyar dolar arttığına dikkat çekilerek, yine milyarderlerin yarısının, doğrudan torunları için veraset vergisi olmayan ülkelerde yaşadığı bilgisi paylaşıldı.

Bu da onları mirasçılarına Afrika'nın gayri safi yurtiçi hasılasından (GSYİH) 5 trilyon dolar daha fazla aktarma yolunu açıyor.

Yüzde 5'lik vergi, 2 milyar insanı yoksulluktan kurtarır

Oxfam, dünyadaki multi-milyonerlere ve milyarderlere uygulanan yüzde 5'lik verginin yılda 1,7 trilyon dolar sağlayabileceğini ve bunun da 2 milyar insanı yoksulluktan kurtarmaya yeteceğine vurgu yaptı

Süper zenginlere eleştiri

Oxfam International'ın İcra Direktörü Gabriela Bucher, "Sıradan insanlar yemek gibi temel ihtiyaçlar için günlük fedakarlıklar yaparken, süper zenginler en çılgın hayallerini bile aştı." dedi.

İçinde bulunduğumuz on yıl için "dünyanın en zenginlerinin kükrediği dönem" tanımlamasını yapan Bucher, "Sadece iki yıl sonra, bu on yıl milyarderler için şimdiye kadarki en iyisi olacak biçimde şekilleniyor." diye ekledi.

Oxfam: Vergilendirme şart

Günümüzdeki krizin çıkış kapısı olarak süper zenginleri ve büyük şirketleri vergilendirme önerisini ileri süren Bucher, görüşlerini şöyle tamamladı:

"En zenginler için yapılan vergi indirimlerinin, zenginliklerinin bir şekilde diğer herkese 'damlaması' ile sonuçlandığı şeklindeki kullanışlı efsaneyi yıkmamızın vakti geldi.

Süper zenginler için kırk yıllık vergi indirimleri, yükselen bir dalganın tüm gemileri kaldırmadığını, sadece süperyatları kaldırdığını gösterdi."