Omikronun bulaş hızını kontrol altına almaya çalışırken vaka sayıları ABD’den Avrupa’ya tüm ülkelerde artmaya devam ediyor.

New York Eyaleti kaydedilen vaka sayılarında rekor kırarken belediye başkanı Bill de Blasio federal hükümete test tedariği ve hasta tedavisi konusunda destek olması çağrısında bulundu. Mevcut durum bazı ülkelerin hava ulaşımında kısıtlamalara gitmesine neden olurken sokağa çıkma yasağı ya da seyahat üzerinde daha fazla kısıtlamalar getirilebileceği korkuları petrole olan talebi baltalamaya devam ediyor.

Petrol piyasasının yapısal görünümü de zayıflık sinyalleri veriyor. Brent petrolde uzak vadeli kontrat fiyatları kısa süreliğine yakın vadelilerin altına düştü. Bu durum ufukta arz fazlasının olduğu bir piyasa işareti olarak algılandı.

Asya’da talebin azalması, merkez bankalarının artan enflasyonu dizginlemek için sıkı para politikalarına dönmesi gibi faktörler tatil havasına girmiş ve işlem hacmi oldukça azalmış piyasalar için fiyatlardaki dalgalanmaların artması beklentilerini yükseltti.

“Oynaklığın çok yüksek olduğu bir hafta görebiliriz” diyen Oanda Asia Pacific Pte. Kıdemli Piyasa Analisti Jeffrey Halley, “ama bu durumu petrolün daha fazla çakılacağı şeklinde yorumlamak riskli olabilir çünkü OPEC+ durumu izliyor ve son yaptıkları açıklamada ihtiyaç olursa çok hızlı şekilde reaksiyon verebileceklerine dair kendilerine alan bırakmışlardı” uyarısında bulundu.

Pazartesi vadesi dolan Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 3,3 düşerek 68,51 dolara geriledi. Daha fazla işlem gören Şubat vadeli kontratlar ise yüzde 3,4 düşerek 68,33 dolara geriledi.

Şubat vadeli Brent Petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 3 düşerek 71,30 dolara geriledi.

Hızla artan vaka sayıları özellikle Avrupa ülkelerini yeni kısıtlamalar almaya iterken bu kısıtlamaların ekonomileri olumsuz etkileyeceği beklentisiyle Avrupa borsalarında yüzde 3'ü bulan kayıplar yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 4 düşüşle 70.5 dolara geriledi.

Bloomberg