Bütçe üzerinde oldukça büyük bir yük oluşturması nedeniyle tepkilerin odağına yerleşen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının ne kadar süreceği tartışmaları devam ederken, Reuters’a konuşan bir yetkili tarih verdi.

Reuters haber ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan bir yetkili, uygulamanın yılbaşına kadar devam edeceğini belirtti.

Söz konusu yetkili aynı zamanda uygulamayı övdü, “Maliyeti yüksek ama bu miktar dövizde tutulsaydı daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalırdık” dedi.

EKONOMİSTLER UYARIYOR

Ekonomistler ise sistemin uzatılmasının getireceği zararların çok fazla olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

Reuters’in adını vermediği bir kaynak, “Maliyeti yüksek ama bu miktar dövizde tutulsaydı daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalırdık” dedi. Başka bir seçeneğin olmadığını savunan kaynak, “bu (uygulama) en azından gelecek yılbaşına kadar devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Bankacılar tarafından hesaplanan verilere göre, Aralık’ta dolar 18 TL’ye yaklaşırken açıklanan lira koruma planı, Erdoğan’ın elini biraz daha rahatlattı.

Bu yıl TL’nin dolar karşısında yüzde 27 oranında değer kaybettiği göz önüne alındığında, Hazine ve mudilere aradaki farkı ödeyen merkez bankası için KKM maliyetleri artıyor.

Yine de konuyla ilgili bilgisi olan bir kaynak, “KKM’nin yüksek maliyetine rağmen bu kadar miktar Türk Lirasının dövizde tutulması daha büyük sorun olurdu” dedi.