RBK gazetesinin haberine göre, Rusya Bilimler Akademisi Ekonomik Tahminler Enstitüsü ve Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi’nden bir grup ekonomist, dost ülkelerle ticarette yeni ödeme birimine geçilmesini önerdi.

Haberde, “Rusya’yı küresel sermaye piyasalarından koparan ve dış ticarette rublenin dönüşümünü zorlaştıran Batı yaptırımları ve bunun karşılığında Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz ihracatı için ödemeleri rubleyle alma niyeti, dost ülkelerle mali işlemler için yeni ödeme birimini oluşturma konusunu gündeme getirdi” ifadesine yer verildi.

Yeni ödeme birimine Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinin yanı sıra, Çin, Hindistan, İran ve Türkiye’nin de ilgi duyabileceği ifade edilirken böylelikle bu ülkelerin, jeopolitik silah olarak kullanılabilen diğer para birimlerine olan bağımlılıktan kurtulabileceğini kaydetti.

Rus ekonomistler, yeni ödeme birimini, ülkelerin sahip olduğu altın ve değerli metallere bağlamayı teklif ediyor. Yeni birimin kuru, dünya pazarındaki kaynakların ortalama fiyatına bağlı olacak.

Rusya hükümeti, dost ülkelerle ticaret için yeni ödeme birimini oluşturma fikrine sıcak bakıyor, fakat Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Dmitriy Volvaç’ın söylediği gibi, “bu, zamanla görülecek bir mesele”.