Rusya Merkez Bankası, Rus Rublesinin 28 Mart 2022 itibarıyla Altına Bağlı olduğunu açıklamış, külçe altının gramı başına oranın 5.000 Ruble olduğunu ifade etmişti.

Bu kararın olası sonuçları ve de-dolarizasyon hareketine nasıl etkileyeceği henüz tahmin edilemezken, Ekonomist yazar Erkan Öz, altın endeksli ruble kararının “nükleer etkisi” yapacağı kanaatinde.

Youtube kanalından yaptığı açıklamalarda Öz, Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa’da uzun süredir görülmemiş çatışmalar doğurduğunu ancak bu savaşın asıl etkisinin para dünyası üzerinde gerçekleştiğini ifade ediyor.

Doların hakimiyetine duyulan rahatsızlık

Rusya savaş sürecine dek olan dönemde devlet rezervlerinde bulunan dolarları farklı ülkelerde tutuyorken, tüm altın rezervlerini Rusya’da tutmasının dünyaya bir mesaj olduğunu iddia eden Öz, savaşla başlayan Batı yaptırımlarının ve ABD’nin Rus tahvillerine el koymasının ne kadar kolay olduğunu ve altının aksine bir ülkenin egemenliğindeki para birimi doların, dünyayı hakimiyeti altına aldığına gösterdiğini ifade ediyor.

Suudi Arabistan’ın Çin yuanı ile petrol alışverişi yapma ihtimali, Hindistan’ın Rusya’dan petrol almayı sürdürmesi, Rusya’nın petrol-gaz satışında ruble, altın ve Bitcoin’i kabul edeceğini söylemesi ve Sırbistan Başbakanı Vucic’in 2019 yılında yaptığı açıklamada yaklaşan ekonomik krize önlem olarak altın topladıklarını ifade etmesi mevcut küresel krizin zaten açık göstergeleri.

Nükleer bomba: Altın endeksli para

ABD öncülüğünde başlayan yaptırımlara ise Rusya ‘büyük’ bir cevapla karşılık verdi: Altın endeksli ruble. Gram başına oranın 5.000 Ruble olduğunu açıklayan Rusya, ülke içinde bulunan altın rezervlerini kullanarak uluslararası ticarette alternatif bir yöntem sunmayı amaçlıyor.

Daha önce Irak ve Libya’nın denemiş olduğu altın endeksli para birimi, bu ülkelerin felaketi olmuş ve ABD tarafından yutulmalarıyla sonuçlanmıştır. Ancak Rusya, ABD tarafından yutulamayacak kadar büyük bir ülke. Bu durumun da farkında olan Amerika altın endeksli ruble açıklaması ardından Rusya-Ukrayna görüşmelerine destek vermiş ve barış sürecine devreye girmesini istemiştir. Bunun başlıca sebebi de Rusya’nın olası altın endeksli para birimini dünya çapında yaygın olarak kullanma ihtimaliydi.

Rusya’nın elindeki nükleer silahlar konuşuluyorken Öz, asıl nükleer silahın para dünyasında kullanıldığını ve Rusya’nın altın endeksli ruble adımıyla Avrupa ve Amerika’da daha önce görülmemiş krizlerin yaşanacağını ifade etti.