İngiltere Merkez Bankası cephesinden sıkılaşmaya yönelik yönlendirmeler gelmeye devam ediyor.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Üyesi Michael Saunders, enflasyonun hızlanmasıyla piyasaların beklenenden daha önce bir faiz artışını fiyatlamada haklı olduğunu belirtti.

Telegraph gazetesine yayınlanan demecinde Saunders, para politikası tarafından yanıt verilmediği sürece kapasitelere ilişkin baskılar ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun kalıcı olabileceğine dikkat çekti.

Saunders, geçen ay gerçekleşen toplantıda varlık alım programının sonlandırılması yönünde oy kullanmıştı.

Piyasa 3 faiz artışı bekliyor

Piyasa aktörleri, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) enflasyon baskılarını durdurmak amacıyla 2022 yılının sonuna dek gösterge faizi mevcut seviyesi olan yüzde 0,1’den yüzde 0,75’e çıkarmasını bekliyor.

Para piyasaları BOE’nin Aralık 2022’deki toplantısı sona erene kadarki dönemde 65 baz puanlık bir sıkılaştırma öngörüyor. Bu artışın üç adımda yapılması bekleniyor. Yüzde 0,25 seviyesine ilk 15 baz puanlık artış şubat ayı için fiyatlanıyor. Diğer 25 baz puanlık artışın ise mayıs ayında yapılması bekleniyor.

İngiltere’de enflasyon ağustos ayında beklenenden daha fazla artarak dokuz yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıkmıştı. Yetkililer geçen hafta Kasım ayında olası bir faiz artışına açık kapı bırakarak yatırımcıları şaşırttı.

Başkan Bailey sinyal vermişti

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey’den geçen günlerde en yüksek faiz artırım sinyali gelmişti.

Bailey bu yıl bir faiz artırımı olabileceği fikrini destekleyeceğini belirtti. Zamanı gelip sıkılaşma döngüsüne girildiğinde politika faizinin ana araç olacağını söyleyen Bailey, yine de erken bir faiz artırımın İngiltere’nin hassas ekonomik toparlanmasını sekteye uğratabileceğini kaydetti.

Arz sıkıntılarına da değinen Bailey para politikasının arz şoklarına tepki göstermemesi gerektiğini belirtirken “Para politikası çip arzını artırmayacak” ifadelerini kullandı.

İngiltere Merkez Bankası gösterge faizi geleneksel olarak 25 baz puanlık dilimler halinde değiştiriyor, ancak banka son faiz değişikliğine gittiği dönem olan koronavirüs pandemisinin zirveye çıktığı Mart 2020’de faizi 15 baz puan düşürmüştü. Eğer yetkililer faiz artırımına gitmek isterlerse, stratejistler ilk hareketin yüzde 0,25 seviyesine olmasını bekliyorlar.