Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) tarafından üretilen elektrikli araçlar, 2023 yılı Nisan ayında trafiğe çıkacak.

Nisan ayına kadar yurt içi pazar içinde sınırlı sayıda araç üretilecek ve fabrikada üretim kademeli olarak artacak.

18 Temmuz 2020 tarihinde temelleri atılan fabrika, 27 ayda tamamlandı. Başlangıçta yıllık 100 bin araçlık üretim kapasitesi olacak fabrikanın üretim kapasitesinin 2030 yılına kadar 1 milyon adete yükseltilmesi planlanıyor.

Togg’un 300 kilometre ve 500 kilometre menzilli C-SUV ve sedan modellerinin trafiğe çıkacağı tarihe kadar Türkiye genelinde 2 bin adet elektrik şarj istasyonlarının kurulması hedefleniyor.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nda (Togg), Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding'in yüzde 19'ar, Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin (TOBB) yüzde 5 ortaklığı bulunuyor.

Togg’un motoru için Alman Bosch, bataryası için Çinli Siro, entegrasyonu için Alman Edag, şasi sistemi için İngiliz Mira, tasarımı için İtalyan Prinfarina ile çalışıldı.

BANTTAN İNDİ

Togg'un ilk akıllı cihazı C-SUV, seri üretim bandından indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seri üretim bandından inen kırmızı renkteki C-SUV ile tören alanına geldi. Tören alanında bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

* “Togg, ülkemizin güçlü yarınları için bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır.

* Seri üretim bandından indirip, sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz.

“‘ÇILGIN TÜRKLER GELİYOR’ DİYECEKLER”

* Şimdi Togg Avrupa’nın yollarına bütün bu modelleriyle girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Ne diyecekler? ‘Çılgın Türkler geliyor’ diyecekler.

* Siz ‘Fabrika kurulmuyor’ diye ortalıkta dolaşanlara itibar etmeyin. Bugün Türk sanayicisi fabrika kuracak arsa bulabilmek için birbiriyle yarışıyor.

* Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu öylesine tuttu ki baş harflerinden oluşan Togg markanın da ismi olarak gönüllerdeki yerini aldı.

* İnşallah Togg da önümüzdeki dönemde prestijli bir Türk markası olarak dünyanın birçok ülkesinde yolları süsleyecektir.

* Tayfun füzeleri atılmaya başladı, Yunan hemen televizyon yayınlarında, gazetelerinde Tayfun onların gündemine girdi. Daha durun bakalım bunun arkası gelecek.

* Banttan indirdiğimiz aracın ilk tanıtımında ‘Hani bunun fabrikası nerede?’ diyerek kendi akıllarınca akıllarında alay edenler vardı, işte fabrika burada.

ÖN SATIŞ ŞUBAT AYINDA

* Sanıyorum ön satışın başlayacağı şubat ayında Togg’un fiyatı da açıklanacaktır. Vatandaşlarımız Togg siparişlerini şubatta başlayacak ön satışla birlikte verebilecekler.