Küresel çip krizi bu yıl da otomotiv sektörünü etkilemeye devam ediyor. 2021 yılında 3 milyonuncu aracını üreten ve 3.6 Milyar $ tutarındaki ihracat geliri ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) tarafından Türkiye’nin İkinci Büyük İhracatçısı olarak ödüllendirilen Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye de bu kapsamda Sakarya'daki fabrikasında 7-12 Mart 2022 tarihleri arasında üretime ara vereceğini açıkladı. Yarı iletken tedariğindeki sıkıntılar nedeniyle verilen aranın önceden planlandığı belirtiliyor.

Savaş otomotivi de vurdu

Pandeminin ardından baş gösteren çip krizi sebebiyle üretime sık sık ara veren otomobil firmaları şimdi de Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği sıkıntılarla karşı karşıya. Savaşın küresel otomotiv üretiminde iyimser tabloda 1,5 milyon, kötü senaryoda ise 3 milyon adede kadar kayba sebep olabileceği belirtiliyor. Zira savaş nedeniyle pek çok üretici Rusya'daki faaliyetlerini geçici veya kalıcı olarak durdurmuş durumda.

Öte yandan, Rusya'nın yaptırımlara misilleme ihtimali farklı sorunları da beraberinde getirecektir. Zira Rusya, elektrikli otomobillerin bataryalarında kullanılan nikelin dünyadaki en büyük üçüncü tedarikçisi konumunda. Ayrıca içten yanmalı motorlu araçlarda yer alan katalitik konvertörlerdeki paladyumun yüzde 40'ını Rusya sağlıyor.