Türkiye-Macaristan Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu Kurucu Deklarasyonu imzalandı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye ile Macaristan arasında imzalanan Ortak Ekonomi ve Ticaret Komisyonu (JETCO) Kurucu Deklarasyonu ile yeni iş birlikleri oluşturma yönünde sağlam bir temel oluşturduklarını bildirdi.

Bakan Muş, Türkiye-Macaristan JETCO Programı kapsamında Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Ticaret Bakanlığı'nda bir araya geldi.

İki ülkenin hem uluslararası platformlarda hem de Avrupa Birliği ile Türk Devletleri Teşkilatı gibi bölgesel platformlarda birbirlerinin çıkarlarını koruma noktasında yakın iş birliği içinde olduğunu dile getiren Muş, şöyle devam etti:

"Devlet başkanlarımız ve bizlerin arasında son derece içten ve güçlü bir diyalog var. Ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının yürürlüğe girişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle 2024 yılını Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olarak kutlayacağız."

"Görev, ticaret hacmini 6 milyar dolara çıkarmak"

Muş, Macaristan'ın aynı zamanda son yıllarda çok önemli ekonomik gelişmeler kaydetmiş bir ülke olduğuna işaret ederek, 2001 yılında 356 milyon dolar düzeyinde bulunan ticaret hacminni, 2021 yılı sonu itibarıyla 3 milyar doları aştığını, kendilerine düşen görevin ikili ticaret hacmini 6 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyledi. Muş, "Üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlar da dikkate alındığında, ülkemizin Macaristan'da 700 milyon dolar yatırımı söz konusudur. Halihazırda devam eden ve önümüzdeki dönemde planlanan yatırımlarla birlikte bu rakamın 3 milyar doları aşmasını öngörüyoruz." dedi.

Muş, Bakan Szijjarto ile yaptıkları görüşmede, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin konuları etraflıca konuştuklarını belirterek, "Bugün burada imzalanan JETCO Kurucu Deklarasyonu ile ikili ticari ilişkilerimize dair daha yakın ve ayrıntılı çalışma imkanı yaratarak, yeni iş birlikleri oluşturma yönünde sağlam bir temel oluşturduk. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz projelerle, ülkelerimizin refahına önemli katkılar sağlanacağına gönülden inanıyorum." ifadelerini kullandı.