Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun Ankara ziyaretinin ardından iki ülke arasında altın rezervi ve transferi ilişkisiyle bunun Türkiye ekonomisindeki nakit ihtiyacını karşılama ihtimali tartışılıyor.

8 Haziran’da Türkiye ile Venezüella merkez bankaları işbirliği mutabakat zaptı imzalanmıştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Venezüella Merkez Bankası Başkanı Calixto Ortega’nın imza attığı detayları paylaşılmayan mutabakat zaptı merak konusu olmuştu. Bu kapsamda Venezüella’nın altın rezerviyle ilgili Türkiye’nin oynadığı rol gündeme geldi.

Altın piyasasının tanınan ismi İslam Memiş, Çorum’da Venezüella altını işlediği vurgulanan rafineri tesisini anımsatarak, “Venezüella açısından altınlarını işleyebileceği önemli bir alternatif. Türkiye’nin de nakite, dövize ihtiyacı olduğu zaman swap işlemlerinde bu fiziki altınları kullanmak suretiyle Venezüella ile ilişkilerini biraz daha ilerletmesi mümkün. Burada Türkiye’nin de Rusya’yla iyi ilişkiler yürütmesinden kaynaklı dış politika gelişmeleri de etkili oluyor. Türkiye’nin, Venezüella’nın altınını fiziki varlık koruyan tek ülke olarak durduğunu söyleyebilirim” dedi.

Türkiye’nin bir yandan jeopolitik riskler, diğer yandansa enflasyon artışı sebebiyle sıkıntıda olduğuna işaret eden Memiş, “Türkiye’nin bu olayları seçim sürecinde yaşaması nedeniyle de döviz kurundaki tansiyonu düşürmek için sıcak paraya, nakit paraya ihtiyacı var. Merkez bankalarıyla ilgili mutabakatın detaylarını açıklanmasını ben beklemiyorum. Ama görünen o ki altın konusunda Venezeüella’nın Türkiye’yi tercih edeceği ve bu altınların da Türkiye’yi rahatlatacağı bir süreç olacağını ben bekliyorum. Özellikle son günlerde yaşanan bu kur ataklarını düşününce, mevsimsel etki ile birlikte biraz daha gerileyecek olan enflasyon rakamlarıyla nakit desteği veya ihracat-ithalat tarafındaki gelişmeler kaynaklı Türkiye’ye olumlu bir katkı sunacağını düşünüyorum” görüşünü paylaştı.

Bu arada Venezüella Devlet Başkan Yardımcısı Tareck Zaidan El Aissami Maddah, 14 Ocak 2019’da Türkiye'ye geldiğinde Çorum’daki altın rafinerisini ziyaret etmişti.

İngiltere, Venezüella’nın altınlarına çökmüştü

Britanya Yüksek Mahkemesi, Londra'daki Merkez Bankası'nda saklanan Venezüella devletine ait 2 milyar dolar değerinde altının akıbetiyle ilgili davada dört duruşmanın ardından kararını açıklamış, Britanya'nın Nicolas Maduro'yu Venezüella Devlet Başkanı olarak tanımadığını işaret edip altınlara el koymuştu.

Maduro'nun avukatları, mahkeme kararını temyize götüreceklerini bildirmişti. Avukat Sarosh Zaiwalla mahkeme kararının "Venezüella'da sahadaki gerçekleri tamamen görmezden geldiğini" belirterek Maduro'nun ülkede ve idari kurumlarda tam kontrole sahip olduğunu, ihtiyaç sahiplerine tıbbi malzeme ve insani yardımın sadece Maduro yönetimi tarafından dağıtılabileceğini vurgulasa da meseleye dair daha fazla ses seda çıkmadı.

Türkiye'nin siyasi ve ekonomik bakımdan ilişkilerini güçlendirdiği Latin Amerika ve Karayip ülkelerine yönelik dış ticaret hacmi geçen yılın ocak-kasım döneminde 12,8 milyar dolara yaklaşarak tüm zamanların yıllık rekorunu kırdı. Venezüella-Türkiye arasında hem siyasî hem de iktisadî olarak ilişkiler her geçen gün giderek artıyor.

Dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip ülkesi Venezüella’da son 4 yıldaki yaklaşık enflasyon oranları 2018 yılında yüzde 130 bin, 2019'u yüzde 9 bin 585, 2020'de yüzde 2 bin 960, 2021'de yüzde 686,4 olarak kaydedilmişti.