Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi elektrik faturalarındaki yeni düzenlemenin çarşamba günü açıklanacağını yazdı.

Selvi, yazısında, “Ticari işletmeler ile cemevi, dernek ve vakıfların faturalarındaki düzenleme çarşamba günü yapılacak Kabine Toplantısı’ndan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak” ifadesini kullandı.

Elektrik faturalarına yeni düzenlemede dört formül

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın elektrik faturalarına düzenleme geleceğini söylemesinin ardından dört formül öne çıkmıştı.

Tahmin edilen dört formül ise şöyle:

1- Esnafa yeni tarife: Konutlar için getirilen kademeli tarifenin uygulanmadığı sanayide elektrik tarifesi yüzde 126, çoğunlukla esnafın yer aldığı ticarethane grubundaysa tarife yüzde 128 artırılmıştı. Yeni düzenlemede esnafa yönelik tarife modeli öngörüldü. Konutlardaki kademeli modelin benzerinin esnaf için de söz konusu olabileceği belirtildi. Ancak bunun tüketim üzerinden olup olmayacağı henüz belli değil.

2- 210 KW yükseltilecek: Bir ailenin ortalama tüketim tutarının 230 kw olarak kabul gördüğü, bu sebeple 210 kw’lik sınırın 230 kw’ye çıkarılabileceği kaydedildi.

3- Yüksek kademe zammı düşürülecek: Bir başka alternatifin konutlarda ikinci kademeye getirilen yüzde 127’lik zam oranın düşürülmesi olduğu ifade edildi. Ancak bu ihtimalinin zayıf olduğunu da eklendi.

4- Dağıtım bedeli düşürülecek: Tüketicilerden tahsil edilen dağıtım bedelinin düşürülmesi de alternatifler arasında gösterildi. Dağıtım bedeli yılbaşında yüzde 25 artırılmıştı.