Çin Merkez Bankası son dönemde hamleleriyle dolar karşısında son 3 yılın zirvesini test eden yuandaki yükselişi durdurmaya çalışıyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), yuanın dolar karşısındaki güçlü yükselişini durdurmak için en somut adımı atmalarından bir gün sonra, para biriminin değer kazanmasını sınırlamak için ilave adımlar attı.

PBOC, günlük yuan referans kurunu, Bloomberg’in 2018 yılında kur tahminlerini yayımlamaya başlamasından bu yana, söz konusu tahminlere kıyasla en düşük seviyede belirledi. Bu kur, PBOC’nin bankalara, ülke içinde dolar ve diğer yabancı para arzını azaltan ve yuan üzerinde düşüş baskısı oluşturan bir hareket olan rezerv olarak daha fazla yabancı para tutmaları talimatı vermesinden saatler sonra açıklandı.

Bu hareketler hep birlikte, piyasada işlem yapanların uzun pozisyonlarından hızlı bir şekilde çıkabildikleri dikkate alındığında, piyasaya Pekin’in kurdaki hızlı yükselişten endişe duyduğuna yönelik ilave işaretler veriyor.

Mizuho Bank Ltd. baş Asya Döviz stratejisti Ken Cheung, “Yetkililer hassas bir dönemde çok keskin bir değer artışı istemiyor. PBOC’nin, piyasaların daha da yükseliş beklentisi içine girdiği ve Fed’in daha şahin bir tutum takındığı dönemde güçlü bir sinyal göndermesi gerekiyor” dedi.