İnternette şöyle kısa bir araştırma yaptım. Arama motoruna “fikir-sanat okulu” yazdım. Karşıma onlarca sayfa çıktı. Fakat bu “reel” fikir-sanat okullarının bir iki tanesi dışında çoğu Kemalist veya sol görüşlü insanların kurdukları okullar. Çocuklar için atölyeler, gençler için çalışma kampları vesaire…
Sonra, olmayan fikirleriyle, daha doğrusu “Batılı ve Batıcı” kopyala-yapıştır fikirleriyle, “fikir-sanat okulları” kuran bir sürü kurum, kuruluş bu işe neden yatırım yapar diye düşündüm? Öyle ya, ilkokuldan liseye kadar hâlâ “atam sen kalk ben yatam” şeklinde şiirler okunuyor, tarihimiz çarpıtılmış olarak öğretilmeye devam ediyor, Kemalist gençlik yetiştiriliyor zaten, dert ne? Onlarda olup da bizde olmayan bu dert?
Sanki, Salih Mirzabeyoğlu’nun şu sözlerini sadece onlar duymuş ama “tersinden”:
- "Umulur ki, 15. İslâm Asrının yenileyicisi, İslâmda estetik plânı başa alsın... Zira güzellik, hesap ve kitap sordurmadan, yakalayıcı, zapt ve fethedicidir!.." Anlamak lâzım!.. Anlaşılıyorsa, tatbik ve ürün halinde tezahürler lâzım!.." [*]
Ve şu ifâdesini:
- "Vatanımı, baştanbaşa dünyaya numune teşkil edecek ve yaşanmaya değer hayata dair bir kültür ve sanat vasatına misâl olacak bir mânâda görmek, hiçolmazsa şu görmek istediğimi gördürmenin vasatına şahit olmak isterken, kaskatı gerçekler hayalimdeki tavuskuşunun tüylerini yoluyor... Her sahadan üzerinde şahsiyet buğusu tüten hâl izahına benzer tezahürler bekler ve bu vasat içinde mânâ dilimizin zenginleşmesi ve maledilebilmesini dilerken, bu mevzuda kimsenin acelesinin olmadığını görüyorum..." [**]
 
AKADEMYA FİKİR-SANAT OKULU
Akademya dergisi, bütün imkânlarını zorlayarak “Akademya Fikir-Sanat Okulu” faaliyetine başladığını duyurdu geçtiğimiz günlerde. Gerçekten en çok ihtiyaç duyduğumuz alanlardan birine karınca kaderince el atmış oluyor böylece.
25 Temmuz 2015'ten tarihinden itibaren, her Cumartesi Sultanahmet’teki Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi salonlarında, yâni “Kızlarağası Medresesi”nde yapılacak olan kurs ve sohbetlerin muhtevaları ise şöyle:
• Osmanlıcaya Giriş: Osmanlı Türkçesinin “elifbâsı”ndan başlayarak, gramer ve yazım kurallarının öğretileceği, başlangıç seviyesinde metinlerin okunacağı bir kurs.
• Karakalem Resim: Resme kabiliyeti olanların başvuracağı bu kursta, karakalem çizim teknikleri ve incelikleri uygulamalı olarak işlenecek.
• Akademik İngilizce: Orta seviyede İngilizce bilen fakat akademik seviyede kendini geliştirmek isteyenlerin başvurabileceği bir kurs…
• Yazarlık ve Editörlük: Yazmak isteyen veya hâlihazırda yazan, yazarlık yapan herkesin başvurabileceği, Akademya Fikir-Sanat Okulu’nun en önemli kurslarından biri.
Sabah başlayıp öğleden sonraya kadar süren kurslar bitince ise, herkese açık fikir-ilim-sanat sohbetleri başlıyor. Bu sohbetlere her dinleyici iştirak edebiliyor ve ve her sohbetin de misafir konuşmacılarının olması plânlanıyor. Sohbetler ve moderatörleri şöyle:
• Hikemiyat ve Felsefe Sohbetleri: Felsefe bölümü mezunu Akademya yazarı Selim Gürselgil, her hafta misafirleriyle bu çerçevede çeşitli konuları tartışacak ve 1 Ağustos 2015 Cumartesi tarihli sohbetin şeref misafiri ve konuşmacısı ise, Baran ve Aylık dergileri yazarı Mevlüt Koç olacak.
• Sanat ve Edebiyat Sohbetleri: Yine her hafta farklı misafirlerin katılacağı ve dinleyicilerin de iştirak edebileceği bu sohbetleri, sinema, televizyon ve  tiyatro çalışmaları yürüten Akademya yazarı Turan Demir koordine ediyor ve 25 Temmuz 2015 Cumartesi günü düzenlenecek “Yüz Yıllık Serbest Şiir – Vezinli Şiir Kavgası” konulu sohbette yazar-şair Ali Hışıroğlu ve sürpriz misafirler konuşacak.
• İktisat Sohbetleri: Ortaokulu Galatasaray Lisesi’nde okuduktan sonra liseyi Robert Koleji’nde bitiren ve peşinden ABD’de 8 sene lisans ve lisans üstü iktisat eğitimi gören akademisyen, eğitimci ve Akademya yazarı Melih Oktay’ın idaresinde gerçekleştirilecek sohbetlerin çok çarpıcı ve ufuk açıcı olacağı âşikar.
Kurs saatleri 11:00 - 15:00; sohbet saatleri 15:00 - 19:30 saatleri arasında. Kurslara katılmak isteyenler aşağıda verdiğimiz numaraları arayabilirler. Son bir not: Kurslar tamamen ücretsiz. 
Kurslara Kayıt ve İrtibat: 0537 034 22 99 - 0553 356 66 66
Adres: Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, Kızlarağası Medresesi, Sultanahmet Tramvay Durağı Yanı
Bu güzel gelişmenin camiamıza hayırlı olmasını diliyoruz.
 
DİPNOTLAR
*  Salih Mirzabeyoğlu, ŞİİR VE SANAT HİKEMİYATI -Estetik ve Ahlâk-, 2. Basım, İbda Yayınları, İstanbul 1998, s. 26.
**  Salih Mirzabeyoğlu, ŞİİR VE SANAT HİKEMİYATI -Estetik ve Ahlâk-, İBDA Yay., 2 Basım, İstanbul 1998, s. 20-21.
Baran Dergisi 444. Sayı