6’lı masanın adayı kim olarak tartışmalarına yargı el attı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada karar açıklandı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasî yasak kararı çıktı.

Günlerdir AK Parti ve Kılıçdaroğlu’na yakın CHP kurmayları, bu davadan en fazla para cezası çıkacağı yönünde beyanlarda bulunuyordu. Yargının asla bir mağduriyet doğurarak siyasî sonuçları olacak bir karara imza atmayacağı ifade ediliyordu ve beklenti bu yöndeydi. Öte yandan ise İYİ Parti ve İmamoğlu’nu destekleyen bir takım sol medya ise İBB Başkanına siyasî yasak kararının çıkacağını iddia ediyordu. İYİ Parti’nin başını çektiği grubun dediği oldu ve siyasî yasak kararı verildi.

Henüz karar açıklanmadan birkaç saat önce Ekrem İmamoğlu bir çağrı yaparak kendisini destekleyenleri Saraçhane’ye çağırdı. İmamoğlu’na ilk cevap da İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi. Akşener “Ankara’dan yola çıktım Saraçhane’ye geliyorum” derken, İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığının önündeki en büyük engel olan Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya’da bir teknoloji fuarında geziniyordu.

İmamoğlu hakkında açıklanan kararın kesinleşmesi için istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor. Karar kesinleşene kadar İmamoğlu hakkında TCK'nın 53. Maddesinde geçen "belirli haklardan yoksun bırakma" uygulanamıyor, yani İmamoğlu İBB Başkanlı görevinden alınamadığı gibi karar kesinleşene kadar bir seçimde aday olmasının önünde engel de teşkil etmiyor. Türkiye’de Yargıtay sürecinin 1,5-2 sene gibi bir ortalama zaman aldığı düşünülürse, bu karar İmamoğlu’nun 2023 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmasını engellemiyor.

Dolayısıyla karar bir sahte mağduriyet oluşturmaktan başka hiçbir mânâ ifade etmiyor. Bir siyasî yasağın ardından 20 sene Türkiye’yi yöneten ve köklü değişikliklere imza atan bir cumhurbaşkanının döneminde, tıpkı Erdoğan gibi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan muhtemel Cumhurbaşkanlığı adayı İmamoğlu hakkında siyasî yasak ve hapis cezası kararı veriliyor. Neresinden bakılırsa bakılsın buram buram operasyon kokuyor.

Acaba bu operasyon başta İYİ Parti olmak üzere İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı yapılmasını isteyenlerin, şu anda Almanya’da tarifeli uçak bekleyen Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alan AK Parti’yi de devre dışı bırakan bir operasyonu mu? Tayyip Erdoğan çıkıp “bu kabul edilemez bir karardır” diyecek mi? Tüm bunları zaman gösterecek.

Son sözümüz de iktidara; aynı yargı deliğinden daha kaç kere ısırılacaksınız?