Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile Batı Kudüs’te yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İkili ilişkilere yeniden enerji kazandırma konusunda hemfikir olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Farklılıklarımıza rağmen sürdürülebilir diyaloğun devam etmesi faydalı olacaktır. Bu da birbirimizin hassasiyetlerine saygı temelli olmalıdır. Bu sadece ikili ilişkilerimiz için değil aynı zamanda bölgemizdeki barış açısından da faydalı olacaktır." dedi.

Filistin-İsrail meselesini de görüştüklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Kudüs ve Harem-i Şerif’in kutsallığıyla ilgili hassasiyetleri paylaştığını" söyledi.

Yahudi yine yaptı yapacağını!

Filistin’de neredeyse her gün Müslüman kanı döken Siyonist devletin Dışişleri Bakanı Lapid, "İlişkilerimizde herhangi bir iniş olmadı’ demiyoruz ama Türkiye 1949’da İsrail’i tanıyan ilk Müslüman ülkeydi ve biz her zaman diyalog ve işbirliğine nasıl dönebileceğimizi bildik. Uzun geçmişe sahip uluslar, bir dönemi nasıl kapatıp yeni bir dönemi nasıl açacaklarını bilirler. İşte biz de bugün bunu yapıyoruz." dedi.

Lapid şöyle devam etti: "Türk Dışişleri Bakanı’nın 15 yıllık süre içinde yaptığı ilk ziyareti esnasında diplomatik ve güvenlik ilişkilerimiz açısından değil aynı zamanda ekonomik bağlarımız açısından da bir gelişme olduğunu gördük. Amacımız ekonomik ve sivil iş birliğini daha da geliştirmek. İnsanlar arasındaki bağlantılarımızı geliştirmek ve ülkelerimizin karşılıklı avantajlarını hem bölgesel anlamda hem küresel anlamda birlikte kullanmak. Salgın döneminde ve hatta siyasi gerginliklerin olduğu dönemde bile ülkelerimiz arasındaki ekonomik işbirliği sürekli olarak artmaya devam etti. Geçen sene içinde işbirliğimiz emsalsiz bir boyuta ulaştı. Bu memnuniyetle karşıladığımız bir şey. Ancak biz bu çalışmaları bu haliyle kabul edemeyiz. Daha da geliştirmemiz gerekiyor. Bugün Sayın Bakanla birlikte Ortak Ekonomik Komisyonumuzu yeniden oluşturmayı ve yeni bir sivil havacılık anlaşması üzerinde çalışmayı kabul ettik."

Çavuşoğlu’nun açıklamaları

Çavuşoğlu ise şunları söyledi: "Sayın Bakan Lapid’in bugün ifade etmiş olduğu gibi bizler de ikili ilişkilerimize yeniden enerji kazandırmaya ve farklı mekanizmaların toplantılarına yeniden oluşturmaya ve sivil havacılıkla ilgili görüşmeleri başlatma konusunda hemfikir olduk.

Coğrafi yakınlığımız ve birbirini tamamlar nitelikteki ekonomilerimiz Türkiye ve İsrail’i doğal ticaret ortağı haline getiriyor. Yaşadığımız zorluklara rağmen, salgın gibi ve geçmişteki farklılıklara rağmen ticaret hacmimiz katlanarak artmaya devam etmiştir. Geçen seneki ticaret hacmimiz 8 milyar doları aşmıştır. Bu senenin ilk çeyreğindeki rakamlar da ümit vaat edici. Nisan sonu itibariyle 1,8 milyar dolarlık bir ihracat var Türkiye’den İsrail’e. Filistin-İsrail meselesini de görüştük. Birleşmiş Milletler parametreleri içinde iki devletli çözümün kalıcı barış için tek çözüm olduğuna inanıyoruz. Bizim gerçekten görmek istediğimiz şey bu, kalıcı bir barışın Orta Doğu’da sağlanması. Kudüs ile ilgili hassasiyetleri paylaştım ve Harem-i Şerif’in kutsallığıyla ilgili hassasiyetimizi paylaştım."

Bir uyarı!

Yahudi İsrail’in Filistin ablukası her geçen gün büyüyor. Filistin topraklarını her gün kana bulayan işgalci İsrail’in mahpushanelerinde binlerce Müslüman tutsak!

Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun yıllar önce tesbit ettiği ve şimdilerde ayniyle “aşikâr” olmaya yüz tuttuğu gibi; “Ortadoğu’da İsrail diye bir devlete yer yoktur” sözünü uyarı olarak yineliyoruz. 

Necasetin ete kemiğe bürünmüş hâli

Fıkıhta bir ölçü vardır; “Muzaf suya bir zerre kadar necaset değerse, necis olur.” Görüldüğü üzere son derece açık ve net. Peki, necasetin ete kemiğe bürünmüş hâli olan Yahudi’nin, bulaştığı işten müsbet bir netice çıkar mı? Cevabı belli!