Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyeti geçici süreyle durduruldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyetini çevreye sızan siyanür sebebiyle durdurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Erzincan İliç’te boru hatlarındaki arıza nedeniyle çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyetini durduruyoruz. İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalışmasına izin verilmeyecek" denildi.

Ne olmuştu?

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayıldığı ortaya çıkmıştı.

Siyanürün çevreye yayıldığının ortaya çıkmasının ardından 16 milyon 441 bin lira idari para cezasının uygulandığı altın madeninin işletmecisi Anagold Madencilik, siyanür sızıntısını kabul ederek "Solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg'dır" açıklamasını yapmıştı. Ancak asıl sızıntının 20 ton civarında olduğu söyleniyordu.

Atal da “Sabah 05.00’e kadar siyanür borusundan çıkan zehirli siyanür maddesi toprak ve suya karıştı. Sabah 05.00’e kadar, artık ne kadar olduğunu bilmiyoruz” demişti.